У Черкасах перевіряють дитячі садочки: стан кухонного обладнання, продуктів і посуду.
Про це розповідає Суспільне.
За словами завідувачки міського сектору дошкільної освіти Любові Доценко, востаннє через карантин харчоблоки дитсадків обстежували півтора року тому.
У дитсадку №22 комісія оглянула, зокрема, холодильник, овочі й фрукти з якого потраплять на стіл до дітей. Потім перевірила, в яких умовах зберігають борошно. Як зауважила фахівчиня держпродспоживслужби Ольга Мізінова, його, як і решту продуктів, тут зберігають із дотриманням норм.
Завідувачка дитсадка Наталія Литовченко зазначила, аби тримати кухню в чистоті й годувати дітей лише свіжими продуктами, обов’язково перевіряють терміни придатності та всі сертифікати якості.
Кухарка Любов Береза зауважила, що як тільки працівники приходять на роботу, то відразу миють руки. Крім того, є дезінфектор, рукавички, все протирають антисептиком.
Спеціалістка сектору дошкілля Надія Євчак додає, що чисто й у кімнаті, де харчуються самі кухарі. Крім того, є спеціально обладнана шафа для їхнього особистого одягу.
Останній етап – перевірка документації. У цьому дитсадку все в нормі. Однак така ситуація не у всіх закладах.
За словами начальниці міського управління держпродспоживслужби Ольги Мізінової, за три дні фахівці оглянули десять закладів і виявили низку порушень. У деяких із них виявили проблеми з холодильним обладнанням, витяжками, станом продуктів, які замовляють лише раз на тиждень тощо.
Вона додала, у дитсадках інколи забувають маркувати посуд і ножі. Тому обов’язково звернула на це увагу і в дитсадку №60, де також була перевірка.
– Якщо це сира риба, то її потрібно розробляти на дощечках для сирої риби та спеціальними ножами,– пояснила Ольги Мізінової.
За словами фахівчині, важливо також те, за якої температури зберігають продукти. У дитсадку №60 з цим впоралися.
Старша медсестра дитсадка Валентина Ширченко зауважила, що продукти, які потрапляють у садочки, потребують термінової обробки.
– Потрібно дотримуватися терміну зберігання. І обов’язково придавати велике значення особистій гігієні – це одне із правил кожного кухаря, – розповіла медсестра Валентина Ширченко.
У місті перевірять усі 53 дитсадки. До них, як і в ці, навідаються без попередження. За результатами перевірок, усі недоліки потім обговорять із завідувачами закладів.