Ігристе вино завжди асоціюється зі святом, а відкрити пляшку шампанського під бій курантів – для багатьох є невід’ємною традицією Нового року. Однак, залежно від якості, ігристе може стати як прикрасою вашого свята, так і зіпсувати його. Особливо відчутними наслідки від вживання неякісного алкоголю є на ранок. Аби уникнути неприємностей та зберегти святкову атмосферу, обирати напій до столу потрібно ретельно та завчасно. Та для початку варто розібратися, що ж таке ігристе вино та яким воно може бути.
Ми попросили шеф-сомельє WINETIME Віктора Журавльова розповісти, яке ігристе вино краще обрати до новорічного столу, у чому відмінність шампанського від кремана, кави та просекко, і з якого цінника може стартувати вартість хорошого ігристого вина
Чи все ігристе вино можна назвати шампанським?
Якщо розібратися, кожне шампанське – це ігристе вино, але не кожне ігристе – це шампанське.
Шампанське виробляється на території провінції Шампань у Франції за класичним методом – шампанізації. Водночас за таким самим методом вина виробляють і в інших країнах на різних континентах, але вони називаються ігристими винами.
У випадку шампанського величезна увага приділяється теруарності (сукупності факторів, що впливають на властивості вина, – ред.), врожаю винограду, витримці. Це все прописано й контролюється відповідним комітетом.
Крім цього, шампанізація – довгий та складний процес, що передбачає вторинне бродіння у склі, тобто пляшці. Цей процес у випадку Шампані займає 12 місяців (загальна витримка в погребах не менше 15 місяців, – ред.). За рахунок цього в напої з’являються ноти бріоші (солодка булка, – ред.), мигдалю, свіжого фундука, жовтого яблука та цитрусових. Після витримки відбувається процес ремюажу, коли пляшки щодня вручну перевертають на кілька градусів, аби осад опинився біля горлечка і його можна було забрати (дегоржаж, – ред.).
Усі ці аспекти впливають на вартість шампанського, цінник якого стартує від тисячі гривень.
Які є ще ігристі вина та в чому їхня особливість?
Якщо взяти Францію, то, окрім шампанського, ще є креман. Це – ігристе вино, виготовлене за класичним методом, але не в Шампані, а, наприклад, у Бордо, Ліму чи Ельзасі. Загалом його дозволено виробляти в десяти регіонах. Вартість кремана буде нижчою, ніж шампанського. До речі, історично Ліму почав робити ігристі вина на 150 років раніше, ніж Шампань.
Якщо говорити про Іспанію, то це – кава. Її також виготовляють за класичним методом (шампанізація, – ред.). Основні сорти винограду – макабео, ксарелло, парелляда. Вартість кави є нижчою кремана.
Саме креман та каву я б рекомендував як гарну альтернативу шампанському до свят.
У нашій країні найбільш популярними є італійські вина. Зокрема, просекко. Воно виготовляється методом Шарма, тобто бродить у чані, а не пляшках. Це дозволяє робити великі об’єми вина за доволі короткий термін – близько 3-ох місяців. Смак просекко відрізняється квітковими та фруктовими відтінками.
Яке ігристе краще обрати: сухе чи солодке?
Краще обирати сухе ігристе вино. До вибору солодкого ігристого потрібно підходити дуже ретельно, адже за солодким смаком можна сховати будь-які недоліки. Із сухим вином так не вийде: воно або хороше, або ні.
Також звертайте увагу на напис “ігристе вино” на пляшці, адже зустрічається ще “іскристе вино” – це штучне газоване вино, яке насичують вуглекислим газом.
Із якого цінника може починатися вартість хорошого ігристого вина?
Зараз хороше ігристе вино можна купити навіть за 199 грн. Наприклад, саме скільки за акційною ціною у WINETIME коштує просекко, яке у сліпій дегустації серед 24 зразків своєї категорії посіло перше місце.
Креман де Ліму (Cremant de Limoux) можна придбати від 397 до 700 грн.
Каву можна знайти від 250 до 800 грн. До того ж, кава за 800 грн – це ігристе вино з витримкою навіть довшою, ніж у шампанського, яке коштуватиме 1,5-2 тисячі грн.
А ще на Новий рік можна спробувати улюблене шампанське Мерилін Монро – “Piper-Heidsieck”. До речі, воно – невід’ємний атрибут заходів кіноіндустрії, зокрема премії “Оскар” або кінофестивалю в Каннах. Його вартість – близько 2 тисяч грн за пляшку.
Із солодких вин можна обрати “Filipetti Asti”, яке коштує 199 грн, однак не поступається більш дорогим винам своєї категорії в сліпій дегустації.
Із чим поєднувати ігристе вино?
Ігристе вино – універсальний напій, що поєднується зі стравами в 95% випадків. Сухе ігристе підходить до морепродуктів, салатів, м’яса чи як аперитив. А у французів навіть є поєднання шампанського з редисом.
Натомість солодкі й напівсолодкі вина більше поєднуються із фруктами та десертами.
Як подавати ігристе вино?
Ігристі вина подаються за температури 6-8°C. Водночас, чим якісніше ігристе вино – тим більшою може бути його температура подачі.
Усі ми звикли подавати ігристе вино в келиху флюте, але це вже більше данина традиції. Крім цього, у таких бокалах добре видно гру бульбашок – перляж.
Я б рекомендував подавати ігристе в келиху у формі тюльпана, аби відчути більш яскраву ароматику.
Чи можна поєднувати ігристе вино з іншим алкоголем?
Так, однак є важливий аспект – не варто змішувати спирти. Ігристі вина можна комбінувати з вином, іншим ігристим, граппою (італійський міцний напій із винограду, – ред.) чи коньяком. Їх усі об’єднує те, що це – виноградний спирт.
Головний біль на ранок – норма чи ознака поганого алкоголю?
Якщо ви пили хороший і якісний алкоголь, то на ранок голова не болітиме. Але також важливо зрозуміти, скільки ви випили: кілька келихів чи кілька пляшок. Якщо йдеться про один-два келихи й на ранок є головний біль, то причиною є якість алкоголю. Якщо ж кілька пляшок – потрібно розбиратися глибше.
Також, споживаючи алкоголь під час свят, дуже важливо пити воду: за келихом вина має йти келих води, адже в будь-якому випадку алкоголь спричиняє зневоднення.
Аби ж бути стовідсотково впевненим у якості обраного ігристого вина, варто довіритися в його виборі професіоналу та запитати поради в сомельє.
Матеріал підготовлено у партнерстві з WINETIME