На Черкащині людина отруїлася грибами

25 квітня у селі Будки Черкаського району зафіксували отруєння дикорослими грибами.

Про це інформує «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб».

Відомо, що потерпілий 24 квітня о 16-й годині вживав удома гриби – відварені, смажені сморчки, які зібрав самостійно у лісі поблизу села.

Наступного ранку близько 6-ї години у потерпілого з’явилися ознаки отруєння – загальна слабкість, нудота, блювота, біль у животі, запаморочення. Чоловік звернувся до швидкої медичної допомоги, яка доставила його у КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. С. Бобринської»,  де наразі він перебуває на лікуванні. Стан потерпілого середньої важкості. Діагноз – отруєння грибами.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб радять:

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби всотують у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.
  • Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти: це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

По темі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *