Дисклеймер:
Цей блог призначений виключно для осіб старше 21 року. Автор повністю розділяє висновки науковців та настанови Уляни Супрун щодо шкідливості алкоголю та відсутності поняття «безпечна доза».
Алкоголізм є небезпечною соціальною хворобою, яка зводить у могилу тисячі українців щороку. Може, тому що вони цінують у міцних напоях виключно їхні властивості впливу на свідомість, але не органолептичні якості? Як би там не було, автор ставить собі за мету зробити так, щоб читачі вживали алкоголю менше, проте ставали більш розбірливими до його смаку та вимогливими до його якості.
Ідеологи протестантизму, які дали потужний поштовх до прогресу європейської, а згодом і євроатлантичної цивілізації провели чітку межу у ставленні до алкоголю.
Англійські пуритани вважали, що алкоголь – це дар Божий, який створений для отримання задоволення та підтримки людини. Але пияцтво при цьому – зловживання таким дарунком і серйозний гріх.
Візьмемо цю тезу на озброєння і спрямуємо наш човен в небезпечний вир океану міцних напоїв, прагнучи не зачерпнути бортом хвилю дистилятів, насичену добре відомою людству органічною сполукою – етанолом, з відомою навіть школяреві формулою С2Н5ОН. Але бризки… Куди ж без них…
Глава 1. Щось типу вступу
Ще не існувало на планеті земля Людини Розумної, а алкоголь органічного походження вже був. Бо він є продуктом бродіння, викликаного життєдіяльністю мікроорганізмів, які потрапляли в сприятливе середовище. Наприклад, у перестиглі ягоди, плоди. І от наші біологічні предки і родичі, птахи і ссавці навчилися знаходити плоди і ягоди, в яких почалися процеси бродіння.
Більше того, описані випадки, коли слони використовували цілу технологію виготовлення п’янкого продукту: викопували яму, складали до неї плоди, накривали листям і гілками і чекали настання «потрібної кондиції» плодів. Потім такі слони зазвичай вештаються джунглями, чіпляються до інших тварин, купаються в водоспадах і розбивають об голову покинуті туристами пляшки. Можна прочитати весь цей абзац голосом та з інтонаціями відомого радянського ведучого телепередачі «В мире животных» Ніколая Дроздова (молодь може загуглити), так буде набагато веселіше.
Все це до того, що якогось «золотого віку», коли людина не знала, що таке алкоголь, не існувало взагалі. Спочатку ми (а до того часу наші предки-мавпи) брали у природи готові продукти, потім почали брати «напівфабрикати» і робити як хитрі слони-алкаші, а потім дійшли до думки, що певні корисні рослини можна спеціально культивувати для отримання великих доз забродженого соку. Згодом це стали називати вином.
Не маю права не згадати, що алкоголь був лише однією з багатьох психотропних речовин, які активно використовували давні люди. Вони пили сечу оленів, після того, як давали тваринам поїсти мухоморів, їли власне мухомори та псилоцибінові гриби, терли мак, курили сушене листя рослин та жували свіже.
Американський вчений Теренс Маккена навіть вивів теорію, згідно з якою псилоцибін став ключовим фактором еволюційного стрибка від мавпи до перших гомінід. Від цієї думки стає моторошно, бо ідея про те, що людина це лише обдовбана мавпа, лякає і принижує гордого Царя природи, який випірнув за межі атмосфери і запускає зонди за межі Сонячної системи. Тож не будемо абсолютизувати теорії, народжені, беззаперечно, у станах зміненої вказаними психотропними речовинами свідомості.
Але алкоголь міцно увійшов у побут людини. Ми навчилися отримувати його з ягід, плодів, зерна, молока свійських тварин, меду диких бджіл, дикого мексиканського кактусу. Все це був алкоголь неочищений, в складі продуктів бродіння: вина, сидру, пива, питного забродженого меду, кумису, пульке.
Кожен продукт заслуговує власного блогу, власної історії, про кожен написані книжки, складені міфи, легенди, пісні. Так формувалася культура. Від перших комедій грецького театру так і тхне розбавленим вином. І не можна уявити собі середньовічну китайську поезію без п’янички Лі Бо, перську поезію без Хайяма та Хафіза, європейську середньовічну сатиру без Війона або Рабле.
Але ми це все зараз пропустимо і перейдемо до моменту, коли людство опанувало процес виділення більш концентрованого алкоголю з природних заброджених речовин… (Далі буде)