Міністерство охорони здоров’я України винесло на громадське обговорення рекомендації щодо протиепідемічних заходів, за умови дотримання яких буде дозволено роботу спортивних залів, фітнес-клубів та спортивних майданчиків.
У Міністерстві рекомендують такі умови роботи:
- під час роботи вимірювати температуру всім працівникам закладу. Якщо температура тіла понад 37,2 С, то вважається, що це ознаки вірусного респіраторного захворювання і людина до роботи не допускається;
- усім відвідувачам вимірювати температуру при вході до закладу;
- під час проведення індивідуальних занять, дозволяється, щоб одна людина перебувала на площі 10 квадратних метрів. Якщо це групові заняття – то не більше однієї людини на 5 квадратних метрів. Проведення групових та командних занять має проводитись виключно за попереднім записом;
- на вході потрібно розмістити спиртовмісні антисептики. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наліпку);
- у зоні проведення занять рекомендують розмістити додаткові антисептики в невеликій тарі, паперові рушники, а також урни для їхньої утилізації. Важливо нагадувати клієнтам про дезінфекцію рук та спортивного інвентарю;
- тренажери для кардіо-тренувань, якими користуються тривалий період часу, бажано розмістити з інтервалом не менше 2.5 метри один від одного.
На період карантину забороняється:
- використання багаторазових тканинних рушників;
- розміщення в доступі клієнтів рекламних брошур, журналів та інших поліграфічних матеріалів;
- функціонування басейнів;
- функціонування спа-зон та послуг масажу;
- функціонування фітнес-барів;
- функціонування дитячих кімнат;
- одночасне використання багатофункціональних тренажерів кількома відвідувачами;
- проведення групових занять для понад як 10 осіб;
- проведення групових занять, що передбачають безпосередні фізичний контакт;
- проведення занять для дітей віком до 14 років;
- видача багаторазових рушників клієнтам.
Вимоги до працівників спортивних залів та фітнес-клубів:
- працівники повинні мати маску/респіратор та одноразові рукавички. Після їхнього використання обов’язково помити руки з рідким милом або обробити спиртовмісним антисептиком;
- персонал повинні забезпечити п’ятиденним запасом масок та дезінфекторів;
- працівників мають навчити правильно використовувати засоби захисту та утилізувати їх;
- працівник має самоізолюватись у разі появи симптомів респіраторного вірусного захворювання;
- рекомендується відсторонити від роботи людей, які перебувають у групі ризику. Наприклад, працівників старше 60 років та тих, хто має хронічні захворювання.
Вимоги до прибирання приміщення:
- дезінфекція поверхонь не рідше, ніж кожні 2 години та відразу після закінчення занять;
- вологе прибирання з використанням мийних та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше, ніж кожні 2 години та відразу після закінчення робочого дня/зміни;
- провітрювання приміщень протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та почергове провітрювання кімнат протягом дня;
- централізований збір використаних масок, паперових серветок в окрему урну з кришкою та одноразовим поліетиленовим пакетом.