Черкаські ресторатори розповіли, скільки втратять під час локдауну

mukachevo.net

Черкаські ресторатори зачинятимуть заклади на січневий локдаун, попри великі збитки. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову про локдаун, який триватиме з 8 до 25 січня 2021 року. Постанова передбачає низку обмежень, серед яких і заборона роботи закладів харчування – ресторанів, кафе, кав’ярень за винятком замовлень на виніс і доставки. Заклади відкриватимуться о 7:00 й працюватимуть до 23:00.

“18000” поспілкувався з власниками черкаських закладів харчування та дізнався їхню думку щодо обмежень на час локдауну. 

Як розповів у коментарі виданню власник “Faro del porto”, “Престо”, “Yoshi” таCherkassy Bierstube” Роман Діскант, порушувати поставу Кабміну в його закладах не будуть. Працюватиме та кількість осіб, якої буде достатньо для виконання замовлень. 

Ресторатор додає, що доставка замовлень – це лише 10% від загального товарообігу. Ця частка коштів не покриває збитки зарплатні, оренди приміщення. За період епідемії вимушено звільняли персонал. Нині чотири працівники отримали допомогу від держави. 

– Дехто вже встиг отримати компенсацію, але не всі можуть це зробити – надто специфічні вимоги державної програми. Чотири особи отримали по 8 тисяч гривень, звичайно, це одноразова акція. Порівнюючи з фондом заробітної плати ресторану в 200 тисяч гривень, це мало. В цьому році в нас були тільки збитки, – розповів Роман Діскант. 

Порівняно з минулим роком, доставка їжі стала популярнішою. Діскант пояснює, що до ресторанів люди ходять спілкуватися, їсти ж звикли вдома. Але пандемія скорегувала звички, тож тепер люди більше замовляють додому. 

Ще один ресторатор, власник “КІМ ВАR” і “Pizza Buro” Микола Калашник також не уникатиме закону. Він сприймає локдаун як належне. Підприємець прогнозує, що його заклади втратять від 200 до 300 тисяч гривень за період локдауну. 

– Ці кошти – це боргові зобов’язання перед постачальниками. Якщо під час попереднього локдауну була постанова, яка дозволяла відтермінувати платіж, цього разу такого розпорядження немає. Хто вчасно не сплатить комунальні платежі – буде відключений, – каже Микола Калашник. 

Підприємець додає, що під час цього локдауну буде важко як економічно, так і технічно, оскільки робота на доставку – це далеко не ті показники, які дозволяють працювати закладам. Попри це, власник не звільнив жодного працівника протягом карантину. 

– Ми не звільняли, а, навпаки, набирали персонал. Це наша принципова позиція. Наш капітал – це команда. Над цим потрібно працювати й це потрібно зберегти, – говорить Калашник. 

Щодо коштів, то близько десяти працівників “КІМ BAR” та “Pizza Buro” отримали допомогу від держави в розмірі 8 тисяч грн. Микола Калашник пояснив, чому тільки частину персоналу забезпечили допомогою. За його словами, існують певні умови, встановлені державою, під які не всі працівники потрапляють. 

У кав’ярень “Шо там?” не передбачена послуга доставки. Тут можна взяти їжу в закладі або зі собою. Однак, за словами власника мережі кав’ярень Івана Іскімжі, ця послуга становить близько 33% від загального заробітку. Іван підтверджує, що цього достатньо, аби сплатити комуналку, але мало для того, щоб розвиватися. 

– На жаль, у той час, коли ми маємо шукати інструменти, які б нас розвивали, ми шукаємо те, що допоможе нам вижити. Під час локдауну ми матимемо одну третю фінансових доходів – це лише на такі собі зарплати й оренду, – говорить власник “Шо там?”.

У розмові Іван розповів, що не звільняв працівників за карантин. І на час локдауну працюватимуть усі й отримуватимуть зарплати. 

Допомога держави була доречною, однак ресторатори розраховували на дещо більшу суму. 

– Так, держава дала 8 тисяч, і я їх отримав. Але я плачу оренду й хотів би розраховувати хоча б на 50% від її вартості. Тепер орендар має нагоду вимагати повну суму, аргументуючи, що в мене є кошти. Така ситуація відома багатьом у нашій сфері, – пояснює Іван Іскімжі. 

Він стверджує, що, звичайно, є й позитивна сторона. Держава передбачила максимально елементарну систему для підприємців на отримання допомоги в два кліки. Нюанси можуть бути з тими працівниками, які працюють менше вказаного в умовах терміну або ж за яких не сплачують податки. 

Іван Іскімжі переконаний, якщо існує конкурентний продукт, є затишне приміщення, то будуть і відвідувачі й, відповідно, кошти. Суспільство адаптувалося до карантину, масок, дезінфекцій і водночас не відмовлялося від смачної, екзотичної, естетичної їжі або ароматної кави. 

 

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини