На ринки Черкащини не допустили майже 7 тисяч кілограмів овочів і фруктів через нітрати

Цього року на Черкащині через перевищення вмісту нітратів до реалізації не допустили 6 880 кг рослинної продукції.

Про це повідомили в пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Загалом упродовж цього року спеціалісти державних лабораторій провели 40 тисяч 552 лабораторні дослідження зразків рослинної продукції.

– За результатами лабораторних досліджень, не допустили до реалізації 7 030 кг рослинної продукції, зокрема 6 880 кг – через перевищення вмісту нітратів, – зазначив начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби  Сергій Гончаров.

За його словами, нітрати в основному накопичуються у коренях, коренеплодах, стеблах, черешках і великих жилках листя, значно менше їх у плодах.

– Нітратів більше в зелених плодах, ніж у стиглих. У сільськогосподарських рослинах найбільше нітратів міститься в салаті (особливо тепличному), у редьці, петрушці, редисці, столовому буряку, капусті, моркві, кропі: у буряках і моркві більше нітратів у верхній частині коренеплоду, а в моркві також і в її серцевині, в капусті – в качані, у товстих черешках листя і у верхніх листках. У всіх овочів і плодів найбільше міститься нітратів у шкірці, – пояснив начальник відділу безпечності харчових продуктів.

При невеликому споживанні нітратів із їжею вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то шкода суттєва. Порушується нормальне дихання клітин і тканин організму, в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин і різко зменшується кількість білка.

Як впливають нітрати на організм людини?
  • сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму;
  • нітрати знижують вміст вітамінів у їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин;
  • при тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози;
  • нітрати впливають на виникнення ракових пухлин у шлунково-кишковому тракті.
  • особливо чутливі до нітратів діти грудного та раннього віку.

Як зменшити вплив нітратів у рослинах на організм людини, читайте тут.

Нагадаємо, на Черкащині пануватиме спека: земля нагріватиметься до +60º.

Підписуйтеся на новини “18000” у вайбері. Нас уже більше 5000!

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі
Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *