Цього року на Черкащині через перевищення вмісту нітратів до реалізації не допустили 6 880 кг рослинної продукції.
Про це повідомили в пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Загалом упродовж цього року спеціалісти державних лабораторій провели 40 тисяч 552 лабораторні дослідження зразків рослинної продукції.
– За результатами лабораторних досліджень, не допустили до реалізації 7 030 кг рослинної продукції, зокрема 6 880 кг – через перевищення вмісту нітратів, – зазначив начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби Сергій Гончаров.
За його словами, нітрати в основному накопичуються у коренях, коренеплодах, стеблах, черешках і великих жилках листя, значно менше їх у плодах.
– Нітратів більше в зелених плодах, ніж у стиглих. У сільськогосподарських рослинах найбільше нітратів міститься в салаті (особливо тепличному), у редьці, петрушці, редисці, столовому буряку, капусті, моркві, кропі: у буряках і моркві більше нітратів у верхній частині коренеплоду, а в моркві також і в її серцевині, в капусті – в качані, у товстих черешках листя і у верхніх листках. У всіх овочів і плодів найбільше міститься нітратів у шкірці, – пояснив начальник відділу безпечності харчових продуктів.
При невеликому споживанні нітратів із їжею вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то шкода суттєва. Порушується нормальне дихання клітин і тканин організму, в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин і різко зменшується кількість білка.
Як впливають нітрати на організм людини?
- сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму;
- нітрати знижують вміст вітамінів у їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин;
- при тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози;
- нітрати впливають на виникнення ракових пухлин у шлунково-кишковому тракті.
- особливо чутливі до нітратів діти грудного та раннього віку.
Як зменшити вплив нітратів у рослинах на організм людини, читайте тут.
Нагадаємо, на Черкащині пануватиме спека: земля нагріватиметься до +60º.
Підписуйтеся на новини “18000” у вайбері. Нас уже більше 5000!