“Не млинці, а вареники”, – черкаські дослідники про традиційні страви на Масницю

українська страва вареники

Вареники – головна страва на Масницю. Фото з відкритих джерел

Здавна українці готували вареники та галушки під час Масного тижня перед Великим постом. Також смажили оладки. Пекти млинці чи налисники почали у радянські часи.

Про це йдеться у тексті “18000” – “Волочіння колодки, катання на санях і вареники: як предки святкували Масницю”.

Які вареники готували на Колодія?

Мистецтвознавиця, старша наукова співробітниця Черкаського обласного художнього музею Олександра Рак вважає, що основними стравами на Колодія в українців були вареники та галушки:

– Оскільки тиждень був сиропустним, то вареники готували з сиром, часто солодкі, политі вершковим маслом. Це було смачно, вважали, що це по-багатому. Також варили холодець, пригощалися пивом і горілкою, але не впивалися.

Вареники є давньою національною стравою. Українці готували до них безліч начинок, зокрема:

  • товчена бараболя із солоним сиром і кропом;
  • кисла або тушкована капуста;
  • різні крупи;
  • мак.

Крім того, існують різноманітні рецепти приготування тіста:

  • дріжджове;
  • заварне;
  • на кефірі тощо.

– Вареники певне є другою, після борщу, найрозповсюдженішою національною стравою. Їх готують у кілька способів: на пару або варять. А варіацій начинок – безліч, у кожному регіоні господині мали власні традиційні рецепти. Так виражали розмаїття української страви, – каже пані Олександра.

Як розповів етнолог, доктор історичних наук ЧНУ ім. Б. Хмельницького Андрій Темченко, вареник повторює форму місяця, який символізує багатство і зростання:

– Страви готували дівчата, в один із вареників клали квасолину. Хлопці їли, кому траплялася квасолина, той мав право поцілувати молодицю. Це вважали прозорим натяком.

Що готували на Масницю, крім вареників?

На Колодія також готували галушки, адже вони схожі на ліниві вареники: були з різними начинками або без них, і з різного тіста. Ще смажили пухкі круглі оладки.

– Млинець від слова “млин”, а у нас є слово “оладок”. Була така весняна богиня Лада, вона оберігала домашній затишок, звідси слово “лад” або говорять “нехай у вас буде лад у сім’ї”, – зазначив Андрій Темченко.

Коли почали смажити млинці на Масницю?

За словами Олександри Рак, млинці, які ще називають налисниками, почали смажити на Масницю під час правління Хрущова та Брежнєва:

– Цю традицію, як і спалювання опудала, насаджували з росії настільки, що давні українські обряди, зокрема ті, що пов’язані із колодкою, були витіснені.

Читайте також: Черкаський етнолог розповів про давні обряди з колодкою під час Масниці.

Усі актуальні новини Черкас та області за сьогодні – у вайбер-каналі “18000”. Підписуйся, аби не пропустити!

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

По темі
    коментарі
    Залиште свій коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *