НОВЕ МІСЦЕ
Розповідаємо, що таке Pizza Buro і чому про неї всі говорять
Сім'я черкаських підприємців, власники KIM kitchen & bar Микола та Марина Калашники презентують містянам новий заклад. Цього разу йдеться не про бургери, за якими їх уже знають у Черкасах, а про піцу. Нині Pizza Buro сусідить із "Кімом" і працює здебільшого в режимі "to go" та на доставку, хоч і має кілька столиків надворі поблизу закладу.

Перші піци у Pizza Buro почали випікати два тижні тому. Заклад запрацював у тестовому режимі. Кілька днів команда випікала піци для друзів, аби завчити нове меню дізнатися відгуки щодо якості страв. Новий заклад викликав ажіотаж не лише серед знайомих Калашника, а й серед пересічних містян, які охоче почали ділитися своїми враженнями в соціальних мережах. В інтерв'ю "18000" Микола Калашник розповідає про філософію Pizza Buro та про те, що її відрізняє від решти.
Від карантину до реалізації
– Ідея відкрити власну піцерію прийшла під час карантину. Ми з дружиною сиділи вдома, приготували за півтора місяця всі страви, що хотіли. І згадали про найяскравіший продукт доставки – піцу. Замовили кілька видів піц із різних закладів і зрозуміли, що нас не задовольняє те, що ми отримували. Дуже багато піц, в основі яких – не зробити якісну страву, а влізти в собівартість. Це відчувається, – ділиться Микола Калашник.

Микола говорить, що спокійно сприймає "адаптацію" іноземних страв до українських реалій. Проте вважає неприпустимими в піці, наприклад, мисливські ковбаски, кукурудзу чи російський сир. Крім того, вважає ресторатор несправедливим і те, що в Україні, куштуючи піцу, концентруються насамперед на начинці, а не на тісті.

– Насправді ж тісто – це основа. Начинка його доповнює. Як і в інших стравах, у піці немає секретів: береш найкращі продукти і під час приготування намагаєшся їх не зіпсувати. Це базове правило всіх кулінарних технік, – говорить Микола Калашник.
Повернення до прадідівських методів хлібопекарства
У більшості піц Pizza Buro немає промислових дріжджів. Замість цього тут використовують закваску. Щодня її потрібно "підживлювати", але основі закваски – 12 років.

– Це повернення до прадідівських способів хлібопекарства. Коли пекарство розвивалися – ніяких комерційних дріжджів не було, – говорить Микола. – Тісто на заквасці значно краще засвоюється. Можна з'їсти цілу піцу, а почуваєш себе так же легко, наче з'їв дві ложки гречки.
Загалом у меню нині 14 позицій, вартість яких коливається від 120 до 350 грн. Йдеться про кілька видів "неаполітанської" (28 см), та ще кілька – "Нью-Йорк слайс" (50 см). Останні через її розміри надалі планують продавати шматочками. Концепція піцерії: бути загальнодоступною для кожного.

Частину продуктів для власних страв піцерія імпортує. Наприклад, житнє борошно власники привозять із Італії. Не менше уваги – сирам, які використовує піцерія. У піці від Pizza Buro – вишукані сири, на кшталт Пекоріно Романо, Грана Падано, Грюєр, Горгонзола дольче, моцарела та інші. Частину з них заклад експортує з Італії. Решту – які швидше псуються – закуповує у місцевого фермера. Для вегетаріанців у меню є піца з овочами "Веган-Хуліган".
155 грн
Бейбіроні
томатний соус, сир Пекоріно Романо, сир Грана Падано, пепероні, моцарела, халапеньйо, оливкова олія, чилі
180 грн
Фіста
вершки, сир Пекоріно Романо, сир Грана Падано, моцарела, цибуля порей, прошуто котто, фісташки, оливкова олія
145 грн
Веган Хуліган
томатний соус, баклажан, цукіні, томати чері, каперси, базилік, часник, лимон, оливкова олія
Піца, яку їдять руками
У концепції піцерії – створення піци швидко та якісно. Цього можна досягти, лише розділивши все на окремі процеси, як у новинній редакції. Подібним шляхом пішли у Pizza Buro. Як і в звичайному бюро – кожен працівник тут відповідає за окремі завдання у приготуванні.

Ще одна особливість піцерії – відкрита кухня. Клієнти можуть у режимі реального часу бачити весь процес приготування страв. "Це про довіру", – пояснює рішення зробити кухню відкритою Микола Калашник.

"Неаполітанську" піцу в закладі випікають протягом 60 секунд. "Нью-Йорк" – за три хвилини. Усе – при високих температурах.
До піци можна придбати кілька видів газованого напою Dr. Pepper, а також українське крафтове пиво 2085.

– У нас в Україні присутня тяга до пострадянського прикрашання. Ми хочемо з будь-якого закладу зробити ресторан. Де був би євроремонт, офіціант з рукою позаду. Нам таке не подобається! Для мене піца – простий продукт, коли ти з друзями на парапеті його їси або на капоті в красивому місці. Це і є романтика. Піца – це не про красиву підставку. У нас у піцерії не буде приборів. Її варто їсти руками, – додає Микола Калашник.

Аби не порушити комфорт такої романтики продумали стиль серветок: вони саме такого розміру, щоб однією можна було одразу витерти й руки, й обличчя.

Сьогодні піцерія здебільшого працює у форматі доставки. Її здійснюють кур'єри власної служби безкоштовно. Замовлення приймають телефоном. Надалі для замовлень запрацює спеціальний додаток.
– Коли створювали піцерію, надихалися насамперед закладами США. Ми переконані, що найсмачніша піца – в Америці. Усі емігранти, зокрема італійці, потрапивши в це середовище, починають готувати так, як не готували раніше. Просто тому що люди у Штатах полюють за новинками. Тепер ми хочемо познайомити Черкаси з цим світом, – резюмує ресторатор.
Як знайти Pizza Buro?
Черкаси, вул. Гагаріна, 75
Телефон:
+38 093 441 75 75
Заклад працює:
12:00 – 21:00
Матеріал підготовлено у партнерстві з Pizza Buro