Серед небезпечних захворювань шлунково-кишкового тракту особливе місце посідає гастрит. Хвороба призводить до болю в шлунку, нудоти та блювання, особливо в разі вживання великої кількості смаженої їжі. Але можна уникнути небезпечних наслідків, якщо дотримуватися певних рекомендацій щодо раціону.
Профілактичні заходи
Головною причиною розвитку гастриту стає незбалансоване й неправильне харчування. Тому для уникнення хвороби потрібно суттєво переглянути раціон та дотримуватися наступних харчових уподобань:
- Мінімальне вживання жирного, копченостей, алкоголю, солодкого.
- Дроблення раціону на 4-05 невеликих приймань їжі, не споживати багато за один раз.
- Відмовитися або знизити до мінімуму споживання фастфуду, ковбаси, чипсів.
- Мати повноцінний сніданок, не вечеряти за дві години й пізніше перед відходом до сну.
- Вживати каву разом з їжею, а не натщесерце.
Сучасні медикаменти дозволяють уникнути суттєвих обмежень у харчуванні. Такі лікарські засоби, як Дротаверин, допоможуть відновити роботу гладкої мускулатури шлунка та кишківника. Однак це зовсім не означає, що можна нехтувати здоровою дієтою та компенсувати вживання надмірної кількості жирного й смаженого прийманням таблеток.
Що робити хворим на гастрит
Якщо людина нехтує рекомендаціями щодо здорового харчування, то діагностування гастриту стане лише питанням часу. Хвороба призводить до серйозних порушень роботи шлунково-кишкового тракту та потребує розроблення грамотного лікувального плану. Забороняється займатися самолікуванням. Під час візиту до лікаря буде проведене обстеження організму.
Зазвичай лікувальний процес включає застосування ліків для нормалізації кислотності, антибактеріальну терапію, вживання спазмолітиків. Обов’язковою частиною терапії є дотримання дієти. Саме раціон є ключовою складовою, без якої будь-яке вживання медикаментів не дасть результату.
Дієта при гастриті розробляється індивідуально для кожного пацієнта залежно від стадії хвороби, стану здоров’я, симптоматичних проявів та інших показників. Однак до раціону обов’язково включають каші, супи, фрукти та овочі. Важливо нормалізувати кислотність шлунку, тому дієта виключає споживання газованих напоїв, спиртного, цитрусових, грибів, бобових, молочного та інших продуктів, які можуть провокувати метеоризм (здуття шлунку).
Пацієнтам із гастритом краще вживати їжу кімнатної температури, без надмірного охолодження або нагрівання. Основою харчування має стати відварне або тушковане м’ясо птиці, нежирна риба, овочі на пару. Тоді болісних нападів вдасться уникнути.
*Реклама