У ці хвилини в Черкасах відбувається публічне обговорення нового чотиритижневого меню для дошкільних навчальних закладів міста. На ньому представники департаменту освіти та Асоціації Кулінарів Україні презентують майбутні зміни в меню дошкільнят. Зокрема, при його розробці автори користувались рецептурами зі збірника Євгена Клопотенка.
За словами головного спеціаліста управління освіти сектору дошкільної освіти Надії Євчак, у новому меню змінилась калорійність, норми споживання продуктів, конкретизували режим харчування, а також окреслили необхідну кількість білків жирів та вуглеводів.
– Тепер вміст цукру в страві не має перевищувати 10 г на 100 г продукту. Продукти харчування не мають містити підсилювачів смаку та підсолоджувачів, окрім ваніліну, екстракту ванілі, – зазначила Надія Євчак. – Змінилися також норми споживання. Із нового навчального року в харчуванні дітей буде збільшено кількість фруктів та овочів й зменшено кількість хліба та картоплі.
Нові норми рекомендують подавати зварену чи запечену картоплю, а одна страва з картоплі має чергуватися з 4-5 стравами зі злакових або бобових.
– Норму картоплі зменшили майже вдвічі, а сезонні овочі необхідно рекомендувати дітям щодня. Тепер вони можуть бути як свіжими, так і замороженими. Квашені овочі ж можна уже використовувати лише для дітей старшого віку, для дошкільнят – ні.
Замість сосисок та сардельок дошкільнятам тепер пропонуватимуть продукти із м’яса птиці, яловичини чи риби. Водночас тарілка дитини має на 75% має складатися з овочів.
– Основним джерелом насичених жирів залишатиметься вершкове масло. Заборонено сало та яловичий жир. Нормами передбачено й молочні продукти, – розповіла член правління Асоціації Кулінарів України Анна Собко. – Для того, щоб не було дефіциту йоду та селену, у стравах використовуватиметься морська риба. Також ми ввели й запеченого лосося.
Ввели до меню й нові види страв, аби діти могли орієнтуватися не лише в національній українській кухні, а й в кухнях світу.
Що входить до нового меню дошкільнят?
В Асоціації Кулінарів додають, що в меню дозволене використання горіхів, однак про це мають повідомляти батьків дитини, аби уникнути алергічних реакцій.
Періодичність харчування
Якщо дитина перебуває в закладі понад 4 години, садочкам потрібно організовувати для неї 2-разове харчування. Якщо ж дитина перебуває в закладі понад 12 годин, то потрібно організувати 4-разове харчування.
– В усіх дошкільних закладах Черкас буде організовано 3-разове харчування, – зазначила Надія Євчак.
Де має готуватися їжа?
Тепер їжа може готуватися за межами дошкільного закладу й доставлятися до нього, якщо садочок не має кухні. Однак нині всі дошкільні заклади Черкас оснащені кухнею.
Чи зміниться вартість меню?
Нині розробники нового меню працюють над чітким розрахунком вартості кожної зі страв. Однак, в Асоціації Кулінарів прогнозують незначне підвищення вартості, що зумовлене покращенням якості дитячого харчування.
Додамо, нині проєкт меню ще доопрацьовується.
ТЮФТЕЛЬКИ.И это пишут люди из департамента “освіти”.Точно надо разогнать
Саме так і буде українською
Скажіть будь ласка, а Ви читали рецепт деглясе. Це соус, складовим якого є червоне або біле вино. Чим ви збираєтесь травити наших дітей? Ті, хто таке меню придумав, спробуйте спочатку самі
Після введення, цього довбаного клопотенківського меню, дитина прийшла додому голодна. Прошу хто зна куди писати скаргу на це неподобство?