Овочі – основа раціону будь-якої людини. Найчастіше ми купуємо їх в магазині поруч із будинком, куди вони потрапляють як від місцевих фермерів, так і від закордонних імпортерів. Якість продукції при цьому може бути будь-якою. Тому потрібно вміти правильно вибирати, щоб придбати смачні свіжі овочі й уникнути розчарувань.
На що звернути увагу при купівлі
На полицях магазинів цілий рік можна знайти будь-які овочі, незалежно від термінів їх дозрівання. Така різноманітність пояснюється просто: їх постачають з-за кордону, і ще сьогодні дуже популярні технології вирощування в захищеному ґрунті. У теплицях створюється оптимальний мікроклімат для рослин: забезпечується достаток світла й вологи, завдяки чому цілий рік можна отримувати врожай різних культур. Однак серед усього розмаїття потрібно вміти вибирати свіжі овочі гарної якості. Визначити їх можна за такими ознаками:
- адекватний розмір. Занадто великі овочі – зовсім не показник якості. Навпаки, плоди нетипового розміру, особливо не в сезон, можуть бути результатом застосування інтенсивних технологій вирощування з пестицидами та стимуляторами росту;
- правильна форма. Однак варто враховувати, що невеликі деформації ніяк не впливають на смак, вони свідчать лише про те, що рослину, можливо, трохи було травмовано або вирощувалася вона в не самих підхожих умовах (наприклад, від сильної спеки огірки ростуть гачкуватими);
- відсутність дефектів. Зелені плями на картоплі, сліди гнилі або вм’ятини на тонкокорих плодах – усе це погіршує смак і якість, тому такі продукти краще не купувати.
Крім того, важливо вміти не тільки правильно вибирати, але й зберігати овочі вдома. Розповімо кілька секретів, завдяки яким вони будуть залишатися смачними та свіжими протягом декількох днів.
Поради зі зберігання овочів в домашніх умовах
Смак та якість плодів безпосередньо залежать від умов зберігання. Але часто ми не замислюємося про це, укладаючи все підряд до нижнього ящика холодильника, а потім дивуємося швидкому псуванню продуктів. Щоб вони довше залишалися свіжими та зберегли свій смак, потрібно знати кілька секретів з правильного зберігання:
- пошкоджені овочі складаємо окремо. Їх використовувати потрібно першими;
- не можна складати в холодильник мокрі овочі. Обов’язково потрібно висушити, інакше прискориться процес гниття;
- бадилля на плодах (буряку, моркви) потрібно видаляти. Воно псується першим;
- бажано всі плоди зберігати окремо. Для розподілу, наприклад, можна використовувати спеціальні ємності.
Також рекомендується перебрати овочі за ступенем зрілості. Вживати слід спершу перестиглі, потім стиглі, а недостиглі залишити наостанок, щоб вони «дійшли» до оптимального стану.
*Іміджева інформація