
Кулеба розповів історію з книги «Дипломатична кухня воєнного часу» про африканців і українське сало
Ексміністр закордонних справ Дмитро Кулеба поділився з «18000» історією з книги «Дипломатична кухня воєнного часу», яку раніше ніде не розповідав. Він згадав, як під час візиту до Африки місцевих здивувало, що українці їдять солене сало.
Про це йшлося в інтерв’ю «18000».
Про що книга «Дипломатична кухня воєнного часу»
На Черкащину Дмитро Кулеба приїздив, аби познайомитися ближче з краєм і презентувати книгу «Дипломатична кухня воєнного часу». Ідеєю написання цієї книги Кулеба поділився з українським шеф‐кухарем Володимиром Ярославським у 2023 році. Він підтримав ініціативу й погодився стати частиною проєкту. Так з’явилася книжка, яка поєднує дипломатичні історії та кулінарні рецепти — підсумок перебування пана Дмитра в дипломатії.
За словами Кулеби, книгу створювали рівноправно: він писав історії, Ярославський — рецепти. Ще один співавтор книги — український журналіст Володимир Карп’як. Він долучився до «великої розмови за життя», що можна прочитати наприкінці книги.
— Ця книга — перша можливість читача зазирнути за лаштунки дипломатії останніх трьох років. Тут пояснено, як ухвалювали рішення про постачання зброї, введення санкцій і чому вони були саме такими — через прості, життєві історії, — розповів Кулеба.
Історія з Малаві
Одну з таких історій пригадав Дмитро Кулеба. Вона відбулася під час візиту до Малаві. Місцевих здивувало, що українці їдять солене сало, тоді як самі готували страву, яка в Україні могла б викликати огиду.
— Коли ми сіли обідати з місцевим блогером, він запитав, що люблять їсти в Україні. Я розповів, зокрема, про сало та пояснив, що ми беремо свіжий шматок сала, солимо, ріжемо його маленькими шматочками і їмо. Він повернувся до колеги і сказав: «Уявляєш, вони їдять сире свиняче сало», — згадав ексміністр.
Ця історія, за його словами, вказує на культурні відмінності. Люди їдять те, про що в іншій країні навіть не подумали б. І це працює в обидва боки.
— Ми маємо вигляд для них таких кулінарних дикунів, як і вони для нас. Це і є та річ про світ, що все має інакший вигляд, якщо на нього подивиться з іншого боку, — додав Дмитро Кулеба.
Інтерв’ю «18000» з Дмитром Кулебою
Читайте також: Кулеба показав черкащанам, як готує український Апероль.
Знайомся ближче з командою «18000» – підписуйся на інстаграм @18000_team



Карп’яка звати Вадим, а не Володимир