
Який мед кристалізується повільніше. Фото: depositphotos
Ріпаковий та соняшниковий меди кристалізуються швидше, ніж липовий та акацієвий. Натомість у крем‐меді кристали зруйновані.
Про це пасічник Ігор Тарануха розповів для матеріалу «18000» – «Між ріпаком, акацією та соняхом: як пасічник розвиває медову справу у ярах Чигиринщини«.
За словами бджоляра, в акацієвому меді мало пилкових зерен, які пришвидшують кристалізацію, тому він довше залишається рідким. Найшвидше кристалізується ріпаковий мед, потім соняшниковий, липовий – за пів року, а в акацієвому за 3–4 роки на дні починають з’являтися кристали.
– Якщо говорити про крем‐мед, то під час його виготовлення шляхом перемішування у медові руйнуються кристали. Так з’являється продукт із практично невідчутною кристалізацією. Він не твердий, зручний для намазування на хліб чи булочку. Його можна робити із різних медів. Наприклад, одна частина липового меду, інша – соняшникового. Так отримуємо доволі цікаві смаки, – зазначає пасічник.
Нагадаємо, раніше пасічник пояснив, про що бджоли можуть «розповісти» своєю поведінкою. А також поділився секретами як зберігати мед і чому мед може забродити.
Читайте також: Акацієвий, липовий та з ріпаку: медозбір на Черкащині знизився у 5–10 разів, тому ціни – зростуть.
Відеоісторії про черкащан, добірки корисностей та залаштунки життя команди «18000» – підписуйся на наш інстаграм.


