Вихідними японський ресторан YOSHI в Черкасах відсвяткував свій ювілей — 10 років. Сюрпризом для гостей став двохсоткілограмовий екзотичний голубий тунець, який обробляв сам шеф-кухар Йошіхіро Фудзівара.
На святкову церемонію запросили гостей, які відвідують ресторан упродовж усього його існування. До свого ювілею заклад оновив інтер’єр, меню та ціни, ставши демократичнішим і доступнішим для середньостатистичного відвідувача.
Японська культура в Україні
Україна ще звикає до страв інших національностей, тому головне завдання, яке поставили перед собою Йошіхіро та його дружина, директорка ресторану Оксана, — розвиток японської кухні й традицій в Україні. Звичайно, це поєднується з якістю продукції та досвідом.
Фудзівара був одним із зачинателів і поширювачів японської кухні в Україні. Нині YOSHI — це мережа з трьох ресторанів, два з яких розташовані в столиці та один у Черкасах, звідки родом дружина шеф-кухаря.
Нещодавно Йошіхіро Фудзівара став першим в Україні послом доброї волі японської кухні Міністерства сільського господарства, лісництва і рибальства Японії. Справа в тім, що японська кухня оберігається ЮНЕСКО. У такий спосіб нагороджують людей, які розвивають японську кухню та культуру харчування за кордоном. Для черкаського ресторану це не лише повага й довіра, а й можливість отримувати оригінальні продукти, вирощені в Японії.
Свіжість та якість: японська їжа може бути корисною та смачною
Місія ресторану — готувати японську кухню з японських продуктів. До Черкас експортують японський круглозернистий рис, норі, васабі, соєвий соус. Головне – спеціальним контейнером до черкаського YOSHI транспортують охолоджену рибу — тунця. У ресторані запевняють, якщо раз скуштувати справжній екологічний продукт, а це оригінальний аромат і смак, надалі легко відчути підробку.
На ювілейній церемонії гості мали можливість побачити майстер-клас від шефа — обробку двохсоткілограмового голубого тунця. Саме з цієї риби в ресторані постійно готують макі, суші, роли.
— Усі страви готуємо з охолодженого тунця. Нам потрібен свіжий і якісний продукт. Це єдиний ресторан, де 200 кг риби вистачає на тиждень. Голубий тунець – ідеальний продукт, який не заморожувався, у нього колір і смак натуральний. Важливо отримати тушу, оскільки ми знаємо, що вона чиста й безпечна. Наші знання та якісний продукт показують чудовий результат, — зазначила Оксана Фудзівара.
Ще однією родзинкою церемонії стала дерев’яна бочка з японським національним напоєм — саке. Така бочка вважається особливою і розбивається на важливі свята. Такий жест у Японії трактують як початок нового, саме так просять благословення у богів. Японці вірять, якщо загадати бажання, відкриваючи бочку, воно збудеться.
Демократично й доступно: оновлене меню
Адміністрація закладу переглянула ціни й створила страви, якими можна посмакувати й насититися в середньому за 300-400 грн на людину. Тепер черкащанам рекомендують спробувати понад 30 нових страв. До меню додали азіатських блюд невисокої цінової категорії, які популярні в Японії. У такий спосіб вирішили показати повсякденну кухню й розширити раціон. Для консерваторів залишили хіти та класику.
— Японська кухня — це про баланс смаків, збалансоване й різноманітне харчування. Сашимі, суші, роли, вибір супів не залишать байдужим нікого. Серед них татакі з тунцем, лососем під соусом понзу, набір фірмових ролів “Хасіморі де люкс”. Також “Рол абурі самон рору”, обжарений у соусі спайсі з хрусткою креветкою всередині, пельмені на пару. А ще страва, за якою сумують усі туристи, що повертаються з Японії — онігірі — рисові сендвічі з начинкою, загорнуті в норі, — розповіла Оксана Фудзівара. — Ми стаємо більш демократичними й ближчими: зробили багато рецептів з локальними продуктами — свининою, яловичиною, куркою, які готуються по-японськи й коштують недорого.
Нині ж до замовлення рекомендують навіть бізнес-ланчі. Для любителів ситно поїсти пропонують страви, якими можна насититись в межах 150 грн. Водночас охочим приготують живі морепродукти — лобстерів, крабів, устриць. Акваріум із молюсками та крабами встановлений за межами зали, він приваблює гостей на вході.
У черкаському ресторані працюють професіонали, однак понад усе тут цінують людські якості.
— Найважливіші особисті людські якості. Ми навчаємо хороших, чесних, порядних людей, — зауважив шеф-кухар Йошіхіро Фудзівара.
За словами шефа, на кухні слідують таким правилам: поважати гостей і продукт, із яким працюєш.
Сучасно та по-японськи: оновлений інтер’єр
Ресторан відрізняється з поміж інших не лише їжею, а й культурою харчування. Відвідувачів обслуговують офіціанти в національному японському вбранні – кімоно. Приміщення поділене на умовні квадрати, які нагадують невеликі японські кімнати. Дерев’яні міцні столи, керамічний посуд — усе поєднує в собі стриманий стиль і японський мотив.
Під час ремонту змінили навіть геометрію ресторану, залу оновили повністю. Перекриття колишніх ніш-кабінок зруйнували й сформували інші простори. Придбали нові меблі, приділили увагу стінам, стелі, освітленню. Тепер інтер’єр став безпечним і комфортним, створений із думкою про людей.
Деталі в інтер’єрі мають акценти, пов’язані емоційно й атмосферно. Техніка дизайну “Вабі сабі” об’єднує українські, європейські цінності з японськими. Це простежується в роботі з глиною та оздобленні.
“Японський ресторан, а не ресторан японської кухні”
Упродовж 10 років YOSHI захищав свій статус серед топових ресторанів. Він є одним із 100 кращих ресторанних закладів України. Номінується як кращий японський ресторан, у якому шеф — японець.
— Саме японський ресторан, а не ресторан японської кухні. YOSHI – це осередок японської кухні в Україні. Ми несемо не лише японську кухню, а й гостинність, і відповідаємо стандартам японського сервісу, — додала пані Оксана.
Видання “18000” у партнерстві з рестораном “YOSHI FUJIWARA” розігрують два сертифікати на 500 грн на вечерю в закладі. З умовами розіграшу можна ознайомитися на наших сторінках у “Фейсбуці” та “Інстаграмі“. Результати розіграшу буде оголошено вже завтра, 8 березня.
*Іміджева інформація