Борщ із чорнобривцем, пюре з моркви, десерти з буряка: в ЧДТУ представили здорове меню (ФОТО)

Фото: Черкаська ОДА

Борщ із чорнобривцем, нагетси на пару, пюре з моркви, десерти з буряка – у Черкаському державному технологічному університеті представили здорові шкільні страви.

Про це повідомили в пресслужбі Черкаської ОДА.

Наукові напрацювання, нову рецептуру та меню представляли заклади професійної освіти Черкащини на регіональному семінарі “Здорове харчування – здорова нація”. Ознайомлювались з ними та переймали досвід кулінари понад 70 шкіл області.

– Ми навчаємо дітей нового харчування, адже підтримуємо принцип “Здорове харчування = здорова нація”. Ми також апробуємо страви зі збірника Євгена Клопотенка, який разом із командою змінив підхід до шкільного харчування, зробив його цікавим. Наприклад, до традиційного борщу по-полтавськи тепер додаємо сливове варення та хмелі-сунелі, замість каш пропонуємо морквяне пюре з картоплею та імбирем, замість смажених нагетсів – печені, – розповіла представниця багатопрофільного регіонального центру в Черкаській області Лариса Ткачук.

Фото: Черкаська ОДА

За новими стандартами у школах області мають почати харчувати вже з нового навчального року.

– На рівні громади ми вже працюємо над тим, аби запровадити нове меню для дітей, Звісно, за новим меню закуповуємо й нові інгредієнти, ті ж крупи: булгур чи кус-кус. Дещо дорожче, але наша мета, аби діти харчувалися корисно та різноманітно, – пояснила провідна спеціалістка відділу освіти Ладиженської сільської територіальної громади Наталія Романюк.

Фото: Черкаська ОДА

За словами начальника обласного управління освіти і науки Валерія Данилевського, рекомендації Євгена Клопотенка, який долучився до оновлення шкільного меню та розробив недорогу рецептуру, не є загальнообов’язковими. Кожна школа може додавати щось своє. Додав, що школи можуть готувати в себе і той же Холодноярський борщ з чорнобривцем, на який має патент ЧДТУ.

– У нас набагато ліпше засвоюються білки, які мають різну природу походження, тому ми у своєму рецепті борщу поєднали телятину, свинину та курятину, додали квасолі, заправили сметаною. Фішкою є чорнобривець, яким завершуємо композицію. Важливо в харчуванні знати про таке поняття, як “5 кольорів овочів”, адже їхнє поєднання в комплексі роблять нас здоровими, – зазначив кулінар Андрій Крижанівський.

Фото: Черкаська ОДА

Нині на Черкащині діє пілот “Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування”. У ньому беруть участь 23 навчальні заклади. Проєкт передбачає не лише оновлення меню, а й технічної бази їдалень. За словами очільника області Олександра Скічка, минулоріч Черкащина отримала з держбюджету субвенцію для придбання сучасного обладнання у 54 школи області.

Також читайте новини “18000” у Telegram і Viber, підписуйтесь на наш Instagram.

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

По темі

    коментарі

    Залиште свій коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *