Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадує про дотримання протиепідемічних вимог під час проведення масових заходів у період новорічних та різдвяних свят.
Для організаторів свят
рекомендовано забезпечити:
– визначення осіб, відповідальних за дотримання протиепідемічних вимог та здійснення ними температурного скринінгу безконтактним термометром працівникам закладів, особам, які виступають у сценічному образі, роз’яснювальної роботи щодо профілактики COVID-19, алгоритмів дій при виявленні осіб із сигнальними симптомами COVID-19 (підвищення температури тіла вище 37,2 °С, нежить, кашель, чхання), етикету кашлю, гігієни рук;
– розміщення на входах до приміщень або у місцях проведення заходів інформаційних матеріалів щодо вакцинації від COVID-19, індивідуальних заходів профілактики та протидії поширення COVID-19;
– наявність спиртовмісних антисептиків для рук, яскравих наліпок із текстами «Одягни маску», «Дезінфікуй руки», «Дотримуйся респіраторної гігієни/етикету кашлю», на входах/виходах, у холах, санвузлах, коридорах маркованих урн «Для використаних засобів індивідуального захисту»;
– маркування дистанції в чергах 1,5 м;
– наявність інфографіки щодо входів та виходів, маршрутів одностороннього руху;
– наявність рідкого мила, антисептиків, паперових рушників у службових санвузлах та санвузлах загального користування;
– інтервалу між заходами достатнього для проведення дезінфекції;
– дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі у всіх громадських та службових зонах спиртовмісними дезінфікувальними засобами протягом робочого часу, в перервах між заходами, прибирання місць масового перебування людей, генеральне прибирання із деззасобами по закінченню заходів;
– ефективну роботу вентиляційних систем та провітрювання приміщень;
– у разі проведення заходів просто неба із розміщенням учасників стоячи, огородження території з метою контролю наявності документів щодо вакцинації від COVID-19, одужання особи або негативного результату тестування;
– проведення театральних вистав без антракту;
– в разі організації заходів у закладах ресторанного господарства та організації харчування в місцях проведення заходів забезпечити дотримання вимог постанов головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 06.10.2021 № 13;
– наявність засобів індивідуального захисту;
– обробку рук спиртовмісними антисептиками або миття рук із милом кожні 2 години;
– вирішення питання безконтактного контролю вхідних квитків або ж перебування в рукавичках та обробку їх кожні 2 години;
– самоізоляцію в разі нездужання та повідомлення про це керівництва;
– врахувати, що особи, які виступають у сценічному образі, можуть під час проведення заходу не дотримуватися дистанції та не використовувати маски-респіратори.
Відвідувачам
необхідно:
– перебувати в засобах індивідуального захисту;
– дотримуватися вказівок організаторів, респіраторної гігієни, етикету кашлю, правил миття рук;
– відмовитися від заходу в разі нездужання;
– на вимогу організаторів надати документи, що підтверджують вакцинацію, результат тестування або одужання, документ, що підтверджує вік особи у разі застосування вікових протиепідемічних обмежень.
На вимогу організаторів надати документи – крутіть Дулю, оскільки відповідно до статті 286 ЦК України особа має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні. Щодо протиправних положень акту КМУ, то у силу ч. 4 ст. 4 цього Кодексу, якщо постанова Кабінету Міністрів України суперечить положенням цього Кодексу або іншому закону, застосовуються відповідні положення цього Кодексу або іншого закону. Щасливого Нового Року та Різдва Христова, святкуйте без обмежень!