Жителям Черкащини дали кілька порад, як знати натуральний мед.
Про це повідомили в пресслужбі Держпродспоживслужби Черкащини.
Для фальсифікації меду використовують додавання цукрового сиропу, крохмальної і бурякової меляси, сахарину, крейди, борошна, деревної тирси та інших речовин. На ринках можна зустріти штучний мед, який видають за натуральний. Він хоч і схожий за кольором та запахом, але не має ніяких цілющих властивостей.
Фахівці дають низку рекомендацій, які допоможуть визначити фальсифікат за допомогою зовнішніх ознак:
- натуральний продукт повинен мати справжній медовий аромат;
- білий мед повинен насторожити, оскільки в такому продукті може міститися багато цукру;
- темно-бурий відтінок свідчить про те, що мед падевий;
- карамельний аромат меду може свідчити про штучне походження товару або про його плавлення;
- густота маси має відповідати сорту меду;
- натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед, що стікає з ложки, свідчить про неготовність речовини. Занадто водянистий продукт не можна довго зберігати. Він може заграти.
- у зимовий період будь-який мед повинен бути густим. Якщо ви побачили у продажу рідкий продукт, ймовірно, що він розведений або його прогрівають, а значить, корисних речовин у ньому вже немає;
- перевірте, чи не бродить продукт бджільництва. Для цього його необхідно перемішати. Якщо при цьому з’являються бульбашки, піна, кислий запах або консистенція речовини рідка, то все це свідчить про те, що мед уже заграв;
- увага на етикетку. На ній повинна бути інформація про те, де отримано мед. Біла етикетка вказує на високу якість продукту, а синя, що мед має падеве походження;
- не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги, оскільки в такому продукті містяться свинцеві елементи, накопичені у квітах;
- справжній мед легко розтирається між пальцями, а підроблений скочується грудочками;
- для визначення в меду води і цукру необхідно його капнути на аркуш паперу. Якщо помітили, що навколо краплі утворилося вологе коло, це фальсифікат.
Для визначення фальсифікату за зовнішніми ознаками враховуються такі ознаки, як запах, колір, смак і консистенція. Важливу роль відіграє відтінок продукту. Різні сорти меду мають різний колір:
- акацієвий – білий;
- липовий – бурштиновий;
- падевий – темний;
- гречаний – коричневий.
Зауважимо, натуральний мед прозорий, але йому приматаманна мутнуватість. Підроблений продукт буде дуже чистим і прозорим. Якщо мед нагадує рідкий сироп, не варто його купувати, оскільки його низька якість може бути небезпечною для здоров’я.
Також варто пам’ятати, що в підприємців, які займаються реалізацією меду, обов’язково має бути державна реєстрація.
Також новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.
Корисний матеріал, але є багато питань:
-як людина може відрізнити “медовий аромат” від “карамельного”?
-“…білий мед повинен насторожити, оскільки в такому продукті може міститися багато цукру” – так ви пишете, що “білий мед-акацієвий”;
-“…не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги”-по-перше, звідки бджоляр дізнається, чи літала його бджілка збирати мед попід трасою?))) А по-друге, хто ж скаже, що зібраний біля дороги?
Висновок один: треба купувати мед тільки у самого бджоляра або у перевіреної роками людини, що зацікавлена продавати якісний мед, щоб зберегти свого покупця надовго.