Черкаські фахівці розповіли, як визначити фальсифікат меду

Жителям Черкащини дали кілька порад, як знати натуральний мед.

Про це повідомили в пресслужбі Держпродспоживслужби Черкащини.

Для фальсифікації меду використовують додавання цукрового сиропу, крохмальної і бурякової меляси, сахарину, крейди, борошна, деревної тирси та інших речовин. На ринках можна зустріти штучний мед, який видають за натуральний. Він хоч і схожий за кольором та запахом, але не має ніяких цілющих властивостей.

Фахівці дають низку рекомендацій, які допоможуть визначити фальсифікат за допомогою зовнішніх ознак:

  • натуральний продукт повинен мати справжній медовий аромат;
  • білий мед повинен насторожити, оскільки в такому продукті може міститися багато цукру;
  • темно-бурий відтінок свідчить про те, що мед падевий;
  • карамельний аромат меду може свідчити про штучне походження товару або про його плавлення;
  • густота маси має відповідати сорту меду;
  • натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед, що стікає з ложки, свідчить про неготовність речовини. Занадто водянистий продукт не можна довго зберігати. Він може заграти.
  • у зимовий період будь-який мед повинен бути густим. Якщо ви побачили у продажу рідкий продукт, ймовірно, що він розведений або його прогрівають, а значить, корисних речовин у ньому вже немає;
  • перевірте, чи не бродить продукт бджільництва. Для цього його необхідно перемішати. Якщо при цьому з’являються бульбашки, піна, кислий запах або консистенція речовини рідка, то все це свідчить про те, що мед уже заграв;
  • увага на етикетку. На ній повинна бути інформація про те, де отримано мед. Біла етикетка вказує на високу якість продукту, а синя, що мед має падеве походження;
  • не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги, оскільки в такому продукті містяться свинцеві елементи, накопичені у квітах;
  • справжній мед легко розтирається між пальцями, а підроблений скочується грудочками;
  • для визначення в меду води і цукру необхідно його капнути на аркуш паперу. Якщо помітили, що навколо краплі утворилося вологе коло, це фальсифікат.

Для визначення фальсифікату за зовнішніми ознаками враховуються такі ознаки, як запах, колір, смак і консистенція. Важливу роль відіграє відтінок продукту. Різні сорти меду мають різний колір:

  • акацієвий – білий;
  • липовий – бурштиновий;
  • падевий – темний;
  • гречаний – коричневий.

Зауважимо, натуральний мед прозорий, але йому приматаманна мутнуватість. Підроблений продукт буде дуже чистим і прозорим. Якщо мед нагадує рідкий сироп, не варто його купувати, оскільки його низька якість може бути небезпечною для здоров’я.

Також варто пам’ятати, що в підприємців, які займаються реалізацією меду, обов’язково має бути державна реєстрація.

Також новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі
1 Коментар
  1. Корисний матеріал, але є багато питань:
    -як людина може відрізнити “медовий аромат” від “карамельного”?
    -“…білий мед повинен насторожити, оскільки в такому продукті може міститися багато цукру” – так ви пишете, що “білий мед-акацієвий”;
    -“…не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги”-по-перше, звідки бджоляр дізнається, чи літала його бджілка збирати мед попід трасою?))) А по-друге, хто ж скаже, що зібраний біля дороги?
    Висновок один: треба купувати мед тільки у самого бджоляра або у перевіреної роками людини, що зацікавлена продавати якісний мед, щоб зберегти свого покупця надовго.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *