“З кондитеркою роман на все життя”: історія переселенки, яка виграла грант і відкрила заклад у Черкасах

Майже сім тисяч підприємців отримали гранти від держави на започаткування чи розвиток власного бізнесу за понад рік реалізації проєкту “єРобота”. Про це 1 вересня повідомили у Мінекономіки.

Серед таких підприємців і Діана Логінова – переселенка із Харкова, яка вимушено покинула рідне місто через повномасштабну агресію росії проти України. Нині вона новоспечена власниця кондитерської у центрі Черкас.

Про переїзд у нове місто, улюблену справу, отримання державного гранту та відкриття власного бізнесу харків’янка розповіла для “18000”.

“Скоро почнеться…”

Діана Логінова народилася і прожила все життя у Харкові. За третьою освітою вона технолог кондитерських хлібобулочних та макаронних виробів. За тиждень до початку повномасштабного вторгення Діана звільнилася з улюбленої роботи, каже:

– Було розуміння, що скоро почнеться…

Жінка зібрала речі і планувала покинути місто 25-го лютого разом із дітьми. Зробити цього вони не встигли. У перший день повномасштабного вторгнення, 24-го лютого, довелося виїхати до свекра, нібито у більш безпечне місце. Проте і там тиждень довелося просидіти в погребі через обстріли. Коли поряд прилетіла авіабомба, зібралися і поїхали у Черкаси.

Тут був наш кум, – каже Діана Логінова.

На другий день перебування у Черкасах її чоловік зі свекрухою пішли волонтерити до місцевої громадської організації. Діана ж почала приглядатися до місцевих кафе та пекарень, шукаючи потенційну роботу.

Спочатку було не по собі. У Харкові я була шефом, мала хорошу роботу і зарплатню. Коли переїжджаєш у невеличке місто, є страх, що ти тут не реалізуєшся, – пригадує переселенка.

Перша освіта у харків’янки економічна. Втім, з 22 років, після народження першої дитини, вона почала працювати помічником кондитера, а згодом і сама ним стала.

– У декреті я зрозуміла, що хочу щось змінити. Попрацювавши деякий час у кондитерській сфері, усвідомила, що мені це дуже подобається, але не вистачає теоретичного розуміння. Наприклад, як і чому реагують деякі інгредієнти. Тож уже у достатньо дорослому віці я пішла навчатися на технолога кондитерських, хлібобулочних та макаронних виробів. Вступила на перший курс денної форми навчання. Магістратуру завершила у 30 років, – розповідає Діана.

Через повномасштабний напад росії диплом магістра студентці довелося захищати дистанційно вже у Черкасах, але це не завадило їй впоратися на відмінно. Харків’янка пригадує, що любов до випічки їй з дитинства прививала бабуся:

– У мене в сім’ї усі смачно готували. Бабуся навчила мене пекти пиріжечки. Я відвідувала художню школу, де розвивавала художній смак. Потім вирішила, що це не моє, і пішла звідти.

За час роботи у сфері кулінарії Діані довелося попрацювати і “холодником”, і “гарячником”. Проте любов до виробництва кондитерських виробів все ж перемогла.

– За кожним тортиком стоїть велика робота – начинки, бісквіти, креми, декори. Що більше процесів і чим вони різноманітніші, тим мені цікавіше. У мене з кондитеркою роман на все життя, – зазначає жінка.

“у всіх шефів є мрія”

Пошуки роботи за фахом тривали недовго. Діана Логінова зрозуміла, що хоче знайомити черкасців із оригінальними десертами власного виробництва.

– Я подумала, чому б не спробувати допомогти Черкасам розвиватися. Тим паче, що “приїхало багато свіжої крові”. У Харкові таке ж було у 2014 році, коли приїхали донеччани, – пригадує переселенка.

Про власну справу харків’янка мріяла близько чотирьох років, та перш ніж втілити її у життя, прагнула здобути необхідний досвід у ресторанній справі:

– Мабуть, у всіх шефів є мрія відкрити свій заклад. З досвідом розумієш, що усе життя не зможеш працювати на когось. Але, вважаю, щоб розвивати заклад, потрібно особисто пройти весь шлях від офіціанта до керівника. Інакше важко збудувати бізнес, коли не розумієш усі процеси. Напрацювавши необхідний досвід, я відчула, що готова.

Відкрити новий заклад у Черкасах

У пошуках інвестицій для відкриття власного закладу Діана Логінова вирішила подати заявку для отримання державного гранту через “Дія.Бізнес”.

– Самостійно написала бізнес-план і подалася на грант. У цьому допоміг досвід,  напрацьований у сфері обслуговування, і розуміння точок беззбитковості. Тому, коли я захищала проєкт перед комісією, почувала себе впевнено і було зрозуміло, що це мій особистий план, – розповідає переселенка.

Також для отримання гранту Діані потрібно було пройти співбесіду у Черкаському обласному центрі зайнятості. Після цього харків’янка отримала електронною поштою підтвердження про отримання гранту.

– Я мала десять днів, щоб відкрити рахунки та підписати договори, – пригадує підприємиця.

Далі Діана приступила до реалізації проєкту. Каже, що найважче було закупити обладнання, якого немає в Україні, а найдовший етап – пошук місця для майбутнього закладу:

– Чимало часу витратили, щоб знайти у центрі приміщення із підходящою потужністю. Оскільки десерти ми готуємо саме у закладі, то для обладнання потрібна велика електропотужність.

Практично усі поставки продуктів вдалося налагодити із черкаськими підприємцями. За договором, на повну реалізацію проєкту відведено півроку. 

– Ми ретельно готували план, тому змогли відкритися вже за три місяці у тестовому режимі. Зараз спостерігаємо та кожного тижня аналізуємо попит відвідувачів: щось додаємо, щось прибираємо. Прагнемо зрозуміти потреби черкасців та підлаштуватися під них, – говорить підприємиця.

Діана Логінова зазначає, що основною концепцією кондитерської “Ванілька” є незвичайність десертів. Під час приготування особливу перевагу надає смаку та якості, говорить кондитер: 

– Можна було б піти шляхом найменшого спротиву: готувати те, до чого звикли черкасці, і те, що є тут у кожній кав’ярні. Я пішла зворотнім шляхом. Звісно, у нас є класичні десерти. Але більшість – не такі, як у всіх, і це чіпляє. Намагалася створити особливе меню. Чайну карту, наприклад, замовляли у травника із заходу України.

Десерти власниця кондитерської готує особисто разом із помічницею.

      Я той шеф, який стоїть біля плити разом із своїми кухарями. Як не крути, а на кухню тягне, навіть якщо ти вже власник закладу, – ділиться жінка.

У команді підприємиці наразі працюють дві черкащанки та харків’янка.

– За умовами гранту я маю надати робочі місця для двох осіб. Ми працевлаштували трьох, – зазначає власниця нової кондитерської у Черкасах.

Підтягувати скіли” місцевих кондитерів

Нині Діана Логінова вступає в аспірантуру, адже у майбутньому планує створити власні курси для кондитерів.

– Мені цікава наука. Для професіонала важливо розумітися на всіх тонкощах. Я подавала цей грант не просто як кондитерську, а як і місце для проведення майбутньої навчальної програми. Планую “підтягувати скіли” місцевих кондитерів. Я проводила майстер-клас у місцевому коледжі й зрозуміла, що обладнання, яким оснащені навчальні заклади, не відповідає тому, з чим працюють кухарі у сьогоднішніх закладах харчування, – зазначає шеф-кондитер.

За словами Діани Логінової, хорека (сегмент громадського харчування) нині швидко розвивається, тому власники вкладають кошти у сучасне обладнання, а у більшості навчальних закладів – радянське.

– У більшості студентів, які приходять на кухню і бачать професійне обладнання, очі “по п’ять копійок”. Їх не навчають так, як хотілося б. А коли вони приходять влаштовуватися на роботу, до них є певні вимоги – без досвіду та навичок не беруть, попри те, що серед них є дуже талановиті діти. Тому одна з моїх цілей – належне викладання, – ділиться переселенка.

Крім того, жінка прагне у майбутньому створити мережу власних закладів.

– На кожні плани мають бути економічні прорахунки. Зараз хочу насамперед зрозуміти, що людям цікавіше: смак чи кількість картин на стінах, взяти з собою чи посидіти у закладі. І визначуся, до якого сегменту рухатися далі, – говорить Діана Логінова.

Попри любов до рідного Харкова, Діана разом із сім’єю вирішили залишитися жити у Черкасах:

      Місто закохує у себе кожного дня все більше і більше. Тут дуже круті люди: прості та приємні. Залишаємося тут. Дніпро лікує рани. Чим більше я гуляла берегом річки, тим більше мене покидало розуміння, як я можу знову поїхати туди – через дамбу.

Анастасія Бут

Раніше “18000” випустили матеріал про нові заклади, що відкрилися у Черкасах. Читайте: “Кафе корисних десертів, наливочна та паб в укритті: добірка нових закладів“.

Відеоісторії про черкащан, добірки корисностей та залаштунки життя команди “18000” – підписуйся на наш інстаграм.

коментарі
1 Коментар
  1. Супер

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *