Майже кожен другий житель Канева та Ладижина має підвищений рівень холестерину

Понад 700 жителів Канева на Черкащині та Ладижина на Вінничині скористалися можливістю безоплатно здати аналіз крові на рівень холестерину. Таку можливість місцевим жителям надав Благодійний фонд «МХП – Громаді» у межах соціального проєкту, що тривав у травні цього року. У фонді зазначають, краще регулярно контролювати рівень холестерину, ніж згодом він контролюватиме нас.

Згідно з отриманими даними досліджень, 40% осіб у віці від 12 до 89 років, які здали аналізи крові, мають певні відхилення від норми загального рівня холестерину. Тобто, майже кожен другий житель Канева та Ладижина – вже зараз має потурбуватися про своє здоров’я.

У більшості випадків перевищення загального рівня холестерину в крові незначне – 5,2-6,7 ммоль/л. Таких – 32% з числа тих, хто здав аналізи. Це – сигнал, на який потрібно звернути увагу й проконсультуватися з лікарем. У  таких випадках проблема вирішується переважно без застосування медикаментів: допомагає правильна дієта у поєднанні з високою фізичною активністю.

Помірне підвищення холестерину виявлено у 6% проведених досліджень. Важке (понад 7,8 ммоль/л) – у 2%. Це – ті випадки, коли проконсультуватися з лікарем потрібно невідкладно через підвищений ризик виникнення ускладнень. Лікар порадить, як діяти у вашому конкретному випадку та за потреби призначить додаткові обстеження.

Терапевтка із 30-річним стажем, лікарка вищої категорії Ірина Плахотнюк зазначає, що більшу частину холестерину організм людини синтезує сам, зокрема, печінка – до 80%.

«Майже весь інший холестерин  потрапляє до нас із їжею, – розповідає Ірина Дмитрівна. – Тому дієта та здоровий спосіб життя дуже важливі. Більше за все холестерину – у маслі вершковому низької якості, маргарині, майонезі, кондитерських виробах, копченостях, «червоному» м’ясі, твердих сирах та сливках. Але справжнім постачальником «поганого холестерину» до організму людини є смаженості – будь-яка їжа приготовлена цим способом із застосуванням значної кількості рослинного масла – та фастфуд. Саме тому споживати такі продукти потрібно в помірній кількості, дотримуючись добової та тижневої норм».

Лікарі наголошують, що стежити за рівнем холестерину – життєво важливо, адже його надмірний вміст у крові провокує низку небезпечних недуг таких, як атеросклерози, інфаркти та інсульти. Більшість авторитетних міжнародних організацій у галузі охорони здоров’я рекомендують перевіряти рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років. Для осіб з групи ризику (особи, які мають спадкові серцево-судинні захворювання; хворі на ішемічну хворобу серця, інсульт або міні-інсульт, особи, які мають захворювання периферичних артерій; особи з надмірною вагою; хворі на хронічні запальні процеси такі, як ревматоїдний артрит, псоріаз або ВІЛ; діабетики та гіпертоніки) лікарі радять перевіряти рівень холестерину раз на рік.

Бережіть здоров’я – слідкуйте за рівнем холестерину!

*Іміджева інформація

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *