Середня ціна закупівлі овочів «борщового набору» по Україні складає 48,05 грн. Найбільше за них платять на закупівлях в Черкаській області.
Про це пишуть “Наші гроші“.
Такі результати дослідження «Наших грошей» понад 12 тис. закупівель, що були оприлюднені в «Прозорро» з грудня 2019 року по середину квітня 2020-го. До умовного пакета «Борщового набору» увійшли по кілограму морква, капуста, буряк, цибуля та картопля.
Середня вартість набору овочів в Черкаській області – 55,32 грн.. Це на 7 гривень або 13% дорожче від середньої ціни по Україні. Ще більшою різниця буде, якщо порівняти черкаську ціну з сусідніми областями – на 15% дорожче від Кіровоградської та на 17% дорожче Полтавської.
Різниця Черкас з Києвом, що є лідером по дешевизні, – 12 гривень, або 21%.
Більшість закупівель на Черкащині неконкурентні, укладені на допорогові суми без торгів.
На другому місці по дорожнечі – Одеська область (54,31 грн.). І тільки на третьому – Донецька (54,07грн.), для якої раніше традиційно овочі закуповували в інших регіонах України.
В Черкаській області закупили по найвищим цінам більшу частину набору – цибулю, моркву та буряк. Донецька область взяла перше місце по ціні закупівлі картоплі, в Закарпатській найдорожче купували капусту.
Найдешевше овочі «борщового набору» закуповував Київ, в середньому – 43,35 грн. Це може пояснити той факт, що в столиці найбільший відсоток відкритих торгів в загальній кількості закупівель – 49%. Навіть в наступній в рейтингу Вінницькі області цей показник майже вдвічі нижчій – 28%. Найменше тендери з закупівлі овочів проводили в Сумській області – 3%.