В Уманському районі мати з 15-річною донькою отруїлись дикорослими грибами – рядовками.
Про це інформують у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Потерпілі вживали відварені і смажені гриби, що назбирали у садку біля села Рижавка. Перші симптоми отруєння: слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, запаморочення, підвищене потовиділення, з’явились вже за годину після вживання грибів.
25 вересня маму та дівчину доставили в уманську лікарню в стані середньої важкості.
Щоб не отруїтись, черкащанам радять:
- відмовитись від споживання дикорослих грибів. Замінити їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю;
- не купувати гриби на стихійних ринках;
- оглядати гриби. Якщо виникають найменші сумніви – відмовтесь від їхнього споживання;
- збирати лише добре знайомі гриби;
- не брати занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;
- не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій;
- користуватись правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин) і зберігайте приготовлені гриби не більше доби.
Оперативно повідомляємо про новини й повітряні тривоги. Наш вайбер-канал ТУТ