Черкаські обсмажувальники кави пояснили, яка різниця між арабікою і робустою

Зерня кави

Фото: @about.coffee.ua

Одними з популярних сортів кави є робуста й арабіка. Вони різняться, зокрема, підходами до вирощування, за смаком.

Про це під час відеоподкасту “Бульвар Шевченка” розповідали засновники кавового бренду з Черкас Світлана Литвак та Олексій Фіялко.

Робуста й арабіка

Як пояснили підприємці, йдеться про абсолютно різні продукти, зокрема, за смаком. Культура вирощування робусти доволі механізована: великі машини з дерева знімають ягоди разом із гілками. Смажать усе однаково темно, щоб не можна було відрізнити, з якої це країни і який сорт. Стандартизують, аби досягти карамельності, горіховості і гіркоти.

Арабіка навпаки цінна тим, що вказують країну її походження, фермера, який нею займався, унікальний смак.

– Йдеться про різні підходи до кави і не можна платити три копійки за каву, в яку вкладено багато роботи. Наші подорожі фермами у країнах Латинської Америки дозволили зрозуміти, наскільки цінний цей продукт і наскільки важкий шлях зерно проходить до того, щоб опинитися в чашці, – зазначили гості відеоподкасту.

Купаж

За їхніми словами, купаж (суміш кави – ред.) складається з арабіки та робусти. Але, зазвичай, більшість зерняток в купажі – це робуста, меншість – арабіка. Робуста – це про гіркий смак і, відповідно, вона більш насичена кофеїном. Через це робуста була дешевша, тому що в приготуванні відносно легша.

– Зараз ціна на комерційну арабіку дорівнює ціні на комерційну робусту. Якщо говорити відверто, ми штучно робимо купаж дешевше, бо люди так звикли. Але якщо співставити ціни, то купаж нині не є дешевшим. Можливо, це підштовхне ринок до арабіки або щось зміниться, – додали засновники кавового бізнесу.

Подкаст із обсмажниками кави

Також читайте. Чому дорожчає кава: обсмажувальники з Черкас розповіли причини.

Відеоісторії про черкащан, добірки корисностей та залаштунки життя команди “18000” – підписуйся на наш інстаграм

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *