Ризото, болоньєзе, фрітата: у Черкасах презентували шкільне меню від Клопотенка (меню)

У Черкасах презентували нове 4-тижневе меню для шкіл. Його підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. Тепер за один прийом їжі школяр має спожити не менше 100 г овочів та фруктів. Збільшили в меню й частку курятини. 

Презентували проєкт нового шкільного меню на форумі “Реформа шкільного харчування в місті Черкаси – досвід та перспективи”, що проходить у спеціалізованій школі № 28.  

Анна Собко

За словами членкині правління Асоціації Кулінарів України Анни Собко, одна з цілей нового меню – формування нової концепції харчування школяра. Зокрема, має змінитися сировина для приготування страв, аби ліквідувати ті дефіцити мікроелементів, які можуть бути в дітей. Для цього в меню збільшена частка овочів та фруктів. Їх на один прийом їжі має бути не менше, ніж 100 г. Також збільшена й частка курятини, а для приготування страв використовують макарони з твердих сортів пшениці, різні крупи, сезонні фрукти та овочі. Натомість цукру в стравах стане менше. 

– Ми пропонуємо варіативне меню, тобто дитина може обирати з тих позицій, які їй більше до вподоби, – розповідає Анна Собко. – Крім цього, має бути й синергізм, тобто страви мають поєднуватися одна з одною.

Нове меню підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ. Меню містить 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. 

Зокрема, матимуть школи так звані рибні та м’ясні дні. У ці дні дітям пропонуватимуть страви або з риби, або з курятини. Є й дні, у яких виключено споживання м’яса. 

Варіативне шкільне меню, презентоване в школі №28:

Приклад страв із меню понеділка

Приклад страв із меню середи

Приклад страв із меню п’ятниці

Представник команди проєкту CULTFOOD Ярослав Малий наголошує, що варіативне меню не повинно пропонуватися учням впродовж тривалого часу, адже у такий спосіб буде складно виробити в дітей звичку споживати менше солі та цукру.

– Перехідний період у нас є до 1 січня 2022 року, – зазначив Ярослав Малий. – Страви, які є в ноовму меню, не тільки корисні й смачні, а й покликані розширити кругозір дитини та виховати так зване “українопочуття”, адже в меню використані страви традиційної української кухні, які з часом були забуті.

Представниця Держпродспоживслужби в Черкаській області Тетяна Рибак розповідає, що на сьогодні вже розроблена вся нормативна документація для реформування харчування школярів. Водночас, крім оновленого меню, мають бути й модернізовані харчоблоки в шкільних їдальнях й збільшено кількість кухарів, аби вони могли повноцінно забезпечувати приготування страв для дітей. 

Як додав в. о. директора департаменту освіти та гуманітарної політики Богдан Бєлов, на минулій сесії міської ради було виділено 1 млн грн для придбання нового обладнання в харчоблоки. 

– Зараз ми вирішуємо, яке обладнання це буде, – зазначив Богдан Бєлов.

Хочеш читати ще більше подібних матеріалів?
Підтримай незалежний журналістський проект «18000»

DONATE 

Також новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.

По темі

    коментарі

    Залиште свій коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.