
Як відрізнити каштан їстівний від кінського. Фото: Суспільне Черкаси
В одному зі скверів Черкас 13 років тому посадили вісім дерев їстівних каштанів. Плоди вживають сирими, печеними, смаженими та вареними.
Про це йдеться у матеріалі «Суспільне Черкаси».
Їстівні каштани акліматизувалися на заході країни, для центру вони є рідкістю.
«В Україні вони в Прикарпатті та на Закарпатті наскільки акліматизувалися, що вже трошечки в ліси пішли, їх можна висаджувати й вирощувати. І південне узбережжя Криму, вони там завжди були», – розповіла кандидатка біологічних наук Вікторія Осипенко.
Як відрізнити їстівний каштан
Відрізнити кінський від їстівного каштана можна за шкаралупою. Перші мають пухнасту, густо вкриту довгими колючками оболонку. Кінські — гладші, з короткими рідкими шипами. Також каштани відрізняються і за плодами. У кінського – коробочка. З неї випадають насінини.
Які каштани можна їсти
Їстівний каштан перед споживанням треба термічно обробити та надалі можна запікати чи тушкувати. Вони мають поживні речовини: вітаміни групи B, С, D.
Кінські каштани не є їстівними. Їх використовують у фармацевтиці для:
- поліпшення стану судин;
- протизапальних засобів;
- знятті набряку;
- профілактики певних захворювань.
Для того, аби використовувати кінський каштан, має бути консультація лікаря.
Читайте також. «Ця рослина пережила динозаврів — і тепер загрожує Дніпру»: що варто знати про водяний горіх у Черкасах (ФОТО).
Читай «18000» у вайбері. Лише головні новини про Черкаси та область


