У Черкасах ростуть їстівні каштани: як їх розрізнити

каштан їстівний

Як відрізнити каштан їстівний від кінського. Фото: Суспільне Черкаси

В одному зі скверів Черкас 13 років тому посадили вісім дерев їстівних каштанів. Плоди вживають сирими, печеними, смаженими та вареними.

Про це йдеться у матеріалі «Суспільне Черкаси».

Їстівні каштани акліматизувалися на заході країни, для центру вони є рідкістю.

«В Україні вони в Прикарпатті та на Закарпатті наскільки акліматизувалися, що вже трошечки в ліси пішли, їх можна висаджувати й вирощувати. І південне узбережжя Криму, вони там завжди були», – розповіла кандидатка біологічних наук Вікторія Осипенко.

Як відрізнити їстівний каштан

Відрізнити кінський від їстівного каштана можна за шкаралупою. Перші мають пухнасту, густо вкриту довгими колючками оболонку. Кінські  — гладші, з короткими рідкими шипами.  Також каштани відрізняються і за плодами. У кінського – коробочка. З неї випадають насінини.

Які каштани можна їсти

Їстівний каштан перед споживанням треба термічно обробити та надалі можна запікати чи тушкувати. Вони мають поживні речовини: вітаміни групи B, С, D.

Кінські каштани не є їстівними. Їх використовують у фармацевтиці для:

  • поліпшення стану судин;
  • протизапальних засобів;
  • знятті набряку;
  • профілактики певних захворювань.

Для того, аби використовувати кінський каштан, має бути консультація лікаря.

Читайте також. «Ця рослина пережила динозаврів — і тепер загрожує Дніпру»: що варто знати про водяний горіх у Черкасах (ФОТО).

Читай «18000» у вайбері. Лише головні новини про Черкаси та область

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини