Національну українську страву – борщ, внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
“На позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, за зверненням Міністерства культури та інформаційної політики України, “Культура приготування українського борщу” внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО”, – зазначив Олександр Ткаченко.
За словами першої заступниці міністра Міністерства закордонних справ України Еміне Джапарової, цей Список ЮНЕСКО складається з елементів нематеріальної спадщини, які, на думку держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, потребують ухвалення невідкладних заходів для їх збереження.
“Уперше в історії згаданої мною Конвенції номінацію країни було поза чергою розглянуто через воєнні дії, які відбуваються у реальному часі, та реальну загрозу культурному елементу, який потребує вжиття невідкладних заходів для збереження його «життя»”, – написала Еміне Джапарова.
Додамо, “Культуру приготування українського борщу” до Списку ЮНЕСКО внесли за ініціативою Мінкульту, експертки Марини Соботюк та кухаря Євгена Клопотенка.
Також читайте: Черкащанки відправляють на фронт вакуумований борщ. Розповідаємо, як вони його готують.
Долучайся до телеграм-каналу “Шо там у Черкасах?”. Оперативно повідомляємо про повітряні тривоги і першими повідомимо про нашу перемогу