Чи можна їсти водяний горіх
Водяні горіхи, які викидає на берег Дніпро в Черкасах, можна їсти.
Про це “18000” розповіла кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри агрономії, біології та екології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вікторія Осипенко.
Який смак у водяного горіха?
За словами, Вікторії Осипенко, усередині твердої шкаралупи — біла м’якоть, яка нагадує за смаком щось середнє між каштаном і картоплею. Її можна споживати. Науковиця каже, що горіх смачний і поживний, адже містить до трьох відсотків жиру, 24 відсотки білка і 55 відсотків крохмалю.
До початку ХХ століття водяний горіх був звичайним харчовим товаром на ринках по всій Європі. Особливо в Італії, де його продавали смаженим, як сьогодні солодкі каштани.
Як їсти водяний горіх?
Його їдять сирим, вареним і навіть запікають на вугіллі — наче картоплю чи каштан. Крім цього, його ще розмелюють на крупу та борошно.
— Індійці, наприклад, їдять горіхи з сіллю і перцем, варять юшку і печуть з них хліб. Їх або розмелюють на борошно на ручному млині, або кладуть на ніч у воду і на ранок розминають як тісто. На смак хліб із горіха схожий на пшеничний, — розповідає Вікторія Осипенко.
А зовсім нещодавно в Україні були й ферми, на яких вирощували водяний горіх. Плоди, які багаті білком, пускали на кормові добавки для худоби.
Більше про водяний горіх читайте. “Ця рослина пережила динозаврів — і тепер загрожує Дніпру”: що варто знати про водяний горіх у Черкасах.
Ви або ваші знайомі творите сьогодення Черкащини, волонтерите, впроваджуєте круті проєкти й розвиваєте наш регіон. Надішліть інформацію про це “18000”.