Водяні горіхи на черкаських пляжах, – їстівні (ФОТО)

Який вигляд має водяний горіх

Чи можна їсти водяний горіх

Водяні горіхи, які викидає на берег Дніпро в Черкасах, можна їсти.

Про це “18000” розповіла кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри агрономії, біології та екології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вікторія Осипенко.

Який смак у водяного горіха?

За словами, Вікторії Осипенко, усередині твердої шкаралупи — біла м’якоть, яка нагадує за смаком щось середнє між каштаном і картоплею. Її можна споживати. Науковиця каже, що горіх смачний і поживний, адже містить до трьох відсотків жиру, 24 відсотки білка і 55 відсотків крохмалю.

До початку ХХ століття водяний горіх був звичайним харчовим товаром на ринках по всій Європі. Особливо в Італії, де його продавали смаженим, як сьогодні солодкі каштани.

Як їсти водяний горіх?

Його їдять сирим, вареним і навіть запікають на вугіллі — наче картоплю чи каштан. Крім цього, його ще розмелюють на крупу та борошно.

— Індійці, наприклад, їдять горіхи з сіллю і перцем, варять юшку і печуть з них хліб. Їх або розмелюють на борошно на ручному млині, або кладуть на ніч у воду і на ранок розминають як тісто. На смак хліб із горіха схожий на пшеничний, — розповідає Вікторія Осипенко.

А зовсім нещодавно в Україні були й ферми, на яких вирощували водяний горіх. Плоди, які багаті білком, пускали на кормові добавки для худоби.

Більше про водяний горіх читайте. “Ця рослина пережила динозаврів — і тепер загрожує Дніпру”: що варто знати про водяний горіх у Черкасах.

Ви або ваші знайомі творите сьогодення Черкащини, волонтерите, впроваджуєте круті проєкти й розвиваєте наш регіон. Надішліть інформацію про це “18000”.

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *