“Волошкове поле” розвінчує сім міфів про молоко

Українці споживають недостатню кількість молочної продукції. Згідно з даними Державної служби статистики, минулого року жителі України у середньому споживали 18,8 кілограма молока та молочних продуктів на місяць. Це на 100 грамів менше, ніж у 2020 році, повідомляє SEEDS.

На зменшення споживання молочних продуктів могли повпливати, зокрема і міфи, які виникають навколо цього продукту. Головний технолог молочної компанії “Волошкове поле” Віта Калиновська розкриває суть хибних тверджень про молоко.

Міф 1. Щоб позбутися бактерій у молоці, купленому на базарі, його достатньо прокип’ятити

Є совісні господарі, які продають якісне молоко, але є і ризик натрапити на нечесного продавця, який хоче заробити більше. До того ж, молоко на ринку продають у пластикових пляшках від колишньої води чи пива. Це ризиковано, бо невідомо, чи достатньо добре вимили таку пляшку і чи можна її використовувати повторно.

Багато покупців все-таки віддають перевагу базарному молоку, бо перш за все це економія, у порівнянні з ціною молока з магазину. Але покупець має розуміти, що магазинне молоко – це, перш за все, безпечний продукт, за виробництвом якого стоїть конкретне підприємство. А у його вартість закладені технологія, пакування, логістика, аналіз і обробка сировини. 

Детальніше про етапи виробництва молока на підприємстві пояснює головний технолог молочної компанії “Волошкове поле” Віта Калиновська:

– Я рекомендую купувати молоко саме із виробництва, тому що воно однозначно є більш безпечним. Молоко з базару проходить лише один етап підготовки – кип’ятіння. Технологія виготовлення молока на нашому виробництві включає набагато більше етапів, ніж просто кип’ятіння. Виготовлення молочних продуктів на підприємстві “Волошкове поле” включає такі технологічні етапи: фільтрація, очищення, швидке охолодження, процес гомогенізації, пастеризації і фасування у чисту упаковку. Це все гарантує якість молока. 

Головний технолог зауважила, що охолодження є важливим етапом виготовлення, адже чим скоріше вдасться охолодити молоко, тим швидше зупиниться ріст бактерій до етапу подальшої переробки. На спеціальному обладнанні це вийде зробити швидше та якісніше, ніж у домашніх умовах.

Міф 2. Молоко довго не скисає після ультрапастеризації, бо містить в собі консерванти

Ультрапастеризація – це високотемпературна обробка, після якої небажана мікрофлора молока не росте і не розмножується. Тобто ультрапастеризоване молоко – це чисте молоко без консервантів.

Молоко не скисає, якщо технологічний процес його виробництва дотримано на 100% і потім його зберігають у допустимих температурних режимах та умовах. Дотримання технологічного процесу та умов зберігання гарантує чистоту мікрофлори молока, що запобігає процесу росту бактерій, які знаходять у молоці молочний цукор, їдять його і розмножуються, таким чином скисляючи молоко.

– Молоко може певний період не скисати завдяки високотемпературній стерилізації (137 градусів) та стерильній герметичній упаковці, яка не пропускає повітря. Така технологія дозволяє зберігати молоко від трьох місяців до півроку при плюсових температурах. Але це не означає, що туди додають консерванти. Усе завдяки технологічним процесам і дотриманню параметрів, – зауважує технолог молочної компанії “Волошкове поле” Віта Калиновська.

Міф 3. Існують певні види пакування, у яких молоко зберігається довше

Немає різниці щодо пакування для розфасовки молока у виробничих масштабах. Все пакування, яке використовують на підприємстві “Волошкове поле” (плівка, ПЕТ пляшка, картонне пакування, пуре-пак, тетра-брік чи тетра-фіно-асептик), має спеціалізований сертифікат якості та гігієнічний висновок, що гарантують безпечність пакування для харчового виробництва.

– Головне, щоб пакування було якісним. Якщо у технологічному процесі дотримано усіх параметрів і молоко якісне, то немає різниці, в якій упаковці воно буде зберігатися до кінцевого терміну придатності. Є лише різниця між тим, чи стерилізоване молоко. Стерилізоване зберігається довше, за рахунок обробки вищими температурами і тієї ж шестишарової упаковки, – зазначила головний технолог Віта Калиновська.

Крім того, на підприємстві “Волошкове поле” працює вхідний контроль будь чого, що використовують на виробництві. Тобто спеціалісти підприємства здійснюють перевірку показників безпеки та відповідність пакування для харчової промисловості.

Міф 4. “Безлактозна молочна продукція” – це лише напис на упаковці

Технологія виготовлення звичайного молока і безлактозного відрізняється тим, що до останнього додають фермент лактаза, який розщеплює лактозу.

– Завдяки такій технології у молоці залишається менше 0,1% лактози. Тому люди, які мають непереносимість лактози, можуть вживати такі молочні продукти. Безлактозне молоко не втрачає користь. Воно так само, як і звичайне, містить білки, мінерали і вітаміни, – зауважила головний технолог молочної компанії “Волошкове поле” Віта Калиновська.

Міф 5. Чорна мітка на пакуванні – знак ненатуральності

Прямокутник чорного кольору, розміщений на тильному боці упаковки, відіграє суто технічну роль: коригує роботу автоматичної пакувальної машини на виробництві. 

– Це звичайна фотомітка, за допомогою якої автомат визначає розмір пакету, який потрібно відрізати. Вона є на всіх упаковках, що намотуються у рулони, – пояснює Віта Калиновська.

Міф 6. Молоко надто калорійне і від нього повнішають

Головний технолог молочної компанії “Волошкове поле” Віта Калиновська стверджує, що молоко не є висококалорійним продуктом: 

–  Подруги також часто запитують у мене про це. Я говорю їм так: молоко не вважається надто калорійним продуктом, тому його можна вживати під час дієти. Звичайно, щодо цього питання найкраще проконсультуватися із дієтологом. 

Міф 7. Молоко можна замінити іншими продуктами, які теж містять у собі кальцій

Кальцій міститься не лише в молочних продуктах. Проте саме з молока і кисломолочних продуктів кальцій засвоюється найкраще, адже цьому сприяють вітамін D, лактоза та амінокислоти.

– Дійсно, кальцій є у багатьох інших продуктах: морепродукти, риба, соя, зелень, горіхи та цитрусові. Але завдяки лактозі у кисломолочних продуктах кальцій міститься у найзручнішій для засвоєння організмом формі, – пояснила технолог молочної компанії “Волошкове поле” Віта Калиновська.

***

Принагідно ТМ “Волошкове поле”, на чолі з власником молочної компанії Андрієм Табаловим, щиро вітає всіх українців із одним із найвеличніших свят для нашої країни – Днем Незалежності України!

Нинішнє свято особливе наразі для кожного українця і проходить воно під звуки сирен та неспокою в душі. Ми переживаємо важкі часи ще з далекого 1991 року. Але повномасштабна війна проти незалежності та територіальної цілісності України, це найбільше зло, яке сьогодні важко переживає кожен українець.

Та не здолати нас, нашому ворогу, бо прагнення до Незалежності в українців вже у крові. Тієї Незалежності, про яку мріяли наші видатні пращури. Тієї Незалежності, яку прагне сьогодні бачити кожен українець. Тієї Незалежності, за яку так відважно стоїмо і ми тут на місцях, і наші побратими там в окопах. Тієї Незалежності, смак якої ми відчуємо, коли зможемо нарешті почути заповітне слово “Перемога”!

Тому працюємо сьогодні з більшою силою. Тому донатимо і допомагаємо. Тому підтримуємо і тримаємо кулаки за тих, хто в бою. І незабаром ми побачимо свою Україну квітучою і красивою, у розвитку і зі щасливими обличчями.

Бажаємо всім нам Миру і Любові, Добра і Перемоги!

*Реклама

коментарі
1 Коментар
  1. ЛОХовое поле.. Пиар неудался!

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *