Як «Кізонька» стала брендом. Містяни у черкаському селі виготовляють елітний сир

60 кіз, 14 гектарів землі, близько 20 видів продукції, що користується попитом в Україні. Сьогодні фермерське господарство “Кізонька”  Ігоря та Ольги Усиків приносить прибутки.

Починали вони з однієї тварини в господарстві та виготовлення бринзи за рецептом із Чернігівщини ще близько 6 років тому. Нині ж про повноцінне господарство у Глушках, що в Корсунь-Шевченківському районі, знають далеко за межами області.

Родина Усиків розповіла для “18000”,  із чого починалася «Кізонька», які труднощі виникали, хто купує екопродукцію в черкащан та про плани на майбутнє.

Перші кроки «Кізоньки»

Ще 6 років тому це була звичайна міська родина із транспортним бізнесом. Компанія пана Ігоря займалася вантажоперевезеннями. Та потім він збанкрутував, валютні кредити лишили родину без нічого. Тоді вони приїхали в село Глушки.

Ранковий ритуал – вітання з кізоньками

А в селі треба кардинально змінювати свій стиль життя. Роботи немає, бізнесу – теж. А за що ж жити? – розповідає дружина Ольга. – Мама подарувала нам одну козу стареньку. І вже добре, з’явилося молоко. Потім кізонька привела нам ще дві. А їх так шкода було. Потім ці виросли, окотилися і ще додалося. Так їх стало 10, потім – 18-ть. Чоловік зрозумів, що з цього вже потрібно щось будувати.

Першим продуктом, який родина зробила з козиного молока, була бринза. Її рецепт пані Ольга колись записала на Чернігівщині. Під час відпочинку розсмакували цей сир у місцевої жительки.

Він мені дуже сподобався. І ми за тим рецептом зробили його вже вдома. Вийшло смачно, – переповідає жінка. – А чоловік же ж у мене бізнесмен (посміхається). Давай швидко розкручувати справу, поки я роблю продукт.

Час приготувнаня сиру – від 4 годин

Так родина почала заробляти спочатку на прожиття, потім – отримувати мінімальні прибутки, які ж відразу вкладали у справу.

Перші місяці почали заробляти на хліб, потім у нас з’явилося масло на столі (посміхається). Далі мали 3 тисячі гривень на місяць, згодом – чотири, п’ять, вісім, – розповідає чоловік.

“В селі на кожному кроці можна будувати бізнес”

Та на початку були й труднощі. Родина має 7 гектарів приватизованих земель у мальовничих місцях села. За них тривали війни із місцевими, але в ній Усики вистояли. Нині взяли в оренду ще стільки ж. Це і сінокоси, і поля, на яких вирощують сою, картоплю та іншу продукцію для годівлі своїх кіз.

У господарстві Усиків близько 60 кіз

Про досягнення

Свій бізнес родина почала з нуля – без жодної підтримки від держави, кредитних коштів. Вже згодом, аби вийти на новий рівень, чоловік із дружиною вирішили поборотися за грантові – у межах конкурсу від одного з агрохолдингів, що працюють в регіоні. Два роки поспіль їм вдалося успішно захистити свої проекти та отримати 90 тисяч гривень на розвиток власної справи.

Пані Ольга виготовляє близько 20 видів продукції з козиного молока

На ці кошти підприємці придбали два доїльні апарати, охолоджувач для молока на 200 літрів, морозильну камеру, в якій нині зберігають м’ясо, масло, морозиво. Окрім того в господарстві з’явилися дві холодильні камери для сирів. Тішиться пані Ольга і новенькій морозивниці та тематичній літературі.

Поки ми спілкуємося з пані Ольгою про її сферу відповідальності, чоловік вже несе на пробу сири власного виробництва.

Новинка від “Кізоньки” – копчена гауда

Куштуйте, де ви ще такого спробуєте.

Нині господарство може похвалитися близько 20 видами продукції. Попитом користується натуральне масло із вершків.

Воно має лікувальні властивості, киянки вичитали, що там є Q10 і тепер використовують його як маску для обличчя, – розповідає Ольга Усик. – Щоб зробити масло, ми відбираємо вершки із козячого молока, охолоджуємо їх і збиваємо міксером. Все, у вас 100-відсоткове масло. Ми не додаємо у нього ані цукру, ані солі.

Серед популярних продуктів – морозиво

Також родина вирішила спробувати виготовити морозиво. Це складний процес. По мірі охолодження його потрібно помішувати щопівгодини, аби не звернулося. Робити це вручну – складно і не завжди вдається. Тому на грантові кошти придбали морозивницю. За один раз тепер готують 1,5 літри якісного продукту.

Із сирів першою була бринза. Зараз нові рецепти шукають у спеціальній літературі, підказують і клієнти.

– Нещодавно у нас були відомі танцівники, які їздять по всій Європі. Вони й підкинули ідею виготовляти копчену гауду. Відзавтра ставимо на  промислове виробництво цей продукт, – ділиться Ольга Усик. – Вона користується попитом. Її вже скуштували наші клієнти, маємо замовлення.

Продукцію “Кізоньки” замовляють жителі різних регіонів. Куштували сири навіть німці

Та придбати у «Кізоньки» можна ще й качотту, моцарелу, рікоту, плавлений сир, вершки, кисломолочний сир, кефір, ряжанку, йогурти, молоко тощо.

Літр натурального козиного молока коштує 35 гривень, тверді сири – від 300 гривень за кг, масло – 400-500 грн, морозиво – 20 грн за 100 грам, 

Попри те, що ціни від магазинних вищі на ці продукти, клієнтів в Усиків не бракує. Поки не мають свого інтернет-магазину, а товари продають через соціальні мережі, добре працює «сарафанне радіо». Товари замовляють із різних куточків України, куштували сири від «Кізоньки» навіть у Німеччині.

Господиня мріє про сироварню. Адже більша головка сиру краще визріває

Мрія про ферму та зелений туризм

Родина навіть розробила логотип для продукції від ФГ «Кізонька». Але поки на прилавки магазинів із нею вийти не можуть. Адже для цього потрібно сертифікувати продукцію. Цей етап для них стане доступним лише після будівництва повноцінної ферми та необхідних цехів.

Усики вже навіть розробили логотип для продукції

Пан Ігор мріє про міні-ферму на сотню голів кіз. Навіть написав із залученням фахівців бізнес-план на 1,5 мільйона гривень.

Нам тісно. Зараз наші кізоньки у різних приміщеннях: сарай, літня кухні і навіть гараж. Є потреба розширятися. Для цього потрібна ферма, – розповідає пан Ігор. – Ми вже навіть обрали територію для будівництва, нижче будинку тут. У ній буде один кормовий стіл, можливість заїзду, більша територія для утримання.

Мрія родини Усиків – в одному бізнес-плані

Родина сподівається отримати 70 тисяч допомоги від держави для створення пилорами в кооперативі. Якщо вона запрацює, то почнуть будівництво дерев’яної ферми. Це здешевить проект.

Окрім приміщення для утримання худоби, потрібне й холодильне приміщення для зберігання сирів. За словами Ігоря Усика, воно будується із сендвіч-панелей, встановлюється кондиціонер для підтримування та регулювання температури і далі сири визрівають на дерев’яних стелажах.

Господарі додають: фермерське господарство – це значні витрати й на електроенергію. На майбутній фермі хочуть встановити сонячні панелі. Це дозволить за кілька років компенсувати витрати та вийти на нуль.

Щодня Ольга Усик переробляє близько 100 літрів козиного молока

Окрім цього надто бракує сироварні на 100 літрів. Нині у розпорядженні пані Ольги лише дві 20-літрові. Але це замалий об’єм.

– У нас щодня близько 100 літрів молока. Я не можу одночасно переробити такий об’єм. Тому воно чекає черги у банці, поки частинка перетворюється на сир, – розповідає господиня. – Я мрію про сироварню, аби одночасно завантажити увесь об’єм. Адже час виготовлення що 100 грамів сиру, що 100 кілограмів – однаковий. Але краще визріває більша головка.

Окрім молочних продуктів родина виготовляє смачне смородинове вино та пече хліб на козиному молоці.

У це затишне мальовниче місце їздять не тільки клієнти ФГ «Кізонька», а й туристи. Так оселю та території Усиків вже облюбували як діти, так і дорослі з різних куточків України. До них приїжджають на дегустацію продуктів та просто порелаксувати.

До тварин ставляться з любов’ю. Від цього залежить якість молока

Багато екскурсій приїжджає до нас. Нещодавно були студенти зі Східноєвропейського університету. На травень вже є замовлення від дитячого табору. У нас вони смакують морозиво, сири власного виробництва і просто відпочивають. Ми ділимося з ними історіями про нашу ферму, розповідаємо про мальовничі куточки села, – говорить пані Ольга.

Мрія господині – білий павільйон із гарними столиками та стільчиками для відпочинку гостей, викладену плиткою стежку до нього від подвір’я.

Не картоплю там вирощувати хочу, а зробити повноцінне місце для відпочинку дорослих та дітей: міні-поле, майданчик для розваг, викопати озеро, – додає Ольга Усик.

Автор фото – Равш Юсупов

По темі

    коментарі

    Залиште свій коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.