Закупівельні ціни на курячі яйця стабілізувалися. За останні два тижні ціна залишається в середньому на рівні 60,1 грн за 1 десяток.
Про це повідомили в пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства України.
– Орієнтовно до кінця року посадять як мінімум +6,5 млн штук птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня. Від моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць проходить 150 днів. То ж можемо очікувати зниження ціни до економічно обґрунтованої. Ми вийшли на цінове плато, а коли збільшиться поголів’я курей-несучок, очікуємо на зниження ціни, – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.
На зростання ціни вплинув сезонний попит, значне скорочення поголів’я курей та падіння виробництва, через військові дії підприємства значно скоротили або взагалі припинили свою діяльність. Через війну було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці.
Найбільший відсоток падіння виробництва зафіксований у квітні 2022 року. Тоді було вироблено 3 780 млн яєць, що на 17,3% менше за виробництво в квітні 2021 року – 4 573 млн шт. Із травня спад виробництва вийшов на плато, а починаючи з липня падіння незначно пришвидшилось. У вересні темп падіння зменшився, було вироблено 9 295 млн яєць, що на 15,7% менше ніж за вересень 2021 року.
Із початку вересня динаміка цін на яйця зросла з 29,91 грн за один десяток в середньому по Україні до 62,01 грн станом на 27 жовтня.
Оперативні новини від команди “18000” – у нашому телеграм-каналі “Шо там у Черкасах?”