
Рецепти огірків від черкащанки
Шукаєте перевірений рецепт огірків — традиційний чи з родзинкою? Зверніть увагу на добірку від черкащанки Тетяни Розум, якою вона поділилася з «18000». Пані Тетяна має освіту кухарки‐технологині, працює у дитсадку в Черкасах і захоплюється кулінарними експериментами. Влітку чи не головна справа для неї, як і більшості господинь, — консервація.
Рецепти, за якими готує пані Тетяна, — мариновані огірки з гірчицею чи навіть корицею, класичні квашені огірки або шматочками — надійні й смачні. «Ці рецепти — одні з улюблених у нашій сім’ї. Готую за ними не один рік, тож вони перевірені й підходять навіть для кабачків», — каже Тетяна Розум.
Квашені огірки в банці
Інгредієнти:
- огірки;
- сіль — стограмова чарка;
- часник — 2–3 голівки;
- лавровий лист — 1–2 листочки;
- перець горошком — з десяток;
- гостра перчина (для любителів гострого);
- зелень — листя смородини, вишні, дуба, «зонтики» кропу.
Приготування
Спершу підготуйте огірки — гарно вимийте їх. Розмістіть овочі у трилітровій банці, додайте зубчики часнику, лаврові листки, перець горошком. За бажанням можна додати гостру перчину. Щедро покладіть у банку листя смородини, вишні, дуба, кілька «зонтиків» кропу.
Тепер додайте в банку неповну стограмову чарку солі, залийте чистою водою. Далі — закрийте капроновою кришкою, що розпарюється. Помістіть банку в холодильник або погріб. Температура не повинна перевищувати +8°С, інакше огірки стануть м’якими.
Мариновані огірки
Інгредієнти:
- огірки;
- часник, спеції і зелень — за бажанням: кріп, листя хрону, перець горошком, лавровий лист;
- сіль — 3 столові ложки;
- цукор — 3 столові ложки;
- оцет — 150 грамів (або 120 грамів для тих, хто любить менш кислі огірки).
Приготування
Приготуйте огірки, обріжте кінчики. Заповніть ними трилітрову банку, додайте спеції та зелень.
Закип’ятіть чисту воду, залийте нею повністю банку з огірками, залиште пропаритися на 15–20 хвилин. Потім вилийте воду з банки назад у каструлю. Прокип’ятіть її ще раз. Знову залийте банку з огірками й залиште на певний час. Ще раз злийте в каструлю.
Третє заливання — це вже маринад. Додайте у воду по три столові ложки солі й цукру. Закип’ятіть рідину. У кожну банку перед заливанням маринаду додайте оцет — 150 грамів на трилітрову банку. Залийте киплячим маринадом доверху.
Закрийте банки стерилізованими кришками і залиште в теплі до охолодження. Банки можна або перевернути догори дном, або покласти на бік.
Мариновані огірки нарізані
Інгредієнти:
- огірки — 4 кілограми;
- сіль — 2 столові ложки;
- цукор — 1 столова ложка;
- оцет — орієнтовно пів склянки;
- олія — 1 столова ложка;
- часник — 4 голівки;
- чорний перець — 1 столова ложка;
- пучок кропу.
Приготування
Підготуйте літрові банки, вимийте їх, обполосніть окропом.
Почистіть часник, подрібніть його за допомогою часничниці, терки чи блендера. Дрібно наріжте кріп. Помийте і поріжте огірки великими частинками. Тепер змішайте у посудині всі інгредієнти: сіль, цукор, оцет, олію, часник, перець і кріп. Все перемішайте і залиште при кімнатній температурі, щоб огірки пустили сік.
Далі розкладіть огірки разом із соком у банки. Прикрийте кришками, але не закручуйте. Поставте банки в каструлю з водою, на її дні має бути рушник, і доведіть до кипіння. Стерилізуйте літрові банки приблизно 20 хвилин.
Закрутіть герметично банки, переверніть догори дном або покладіть на бік. Укутайте. Залишіть до охолодження.
Мариновані огірки з кропом і петрушкою
Інгредієнти:
- огірки — 1,5–1,7 кілограма на банку;
- зелень — кріп і петрушка;
- перець горошком і лавровий лист.
Для маринаду:
- вода — 1 літр;
- цукор — 100 грамів;
- сіль — 1 столова ложка;
- оцет — 120 грамів;
Приготування:
У підготовлені трилітрові банки розкладіть зелень і спеції. Додайте огірки, попередньо обрізавши їхні кінчики. Залийте банки окропом і залиште на 15–20 хвилин пропаритися. Злийте воду в каструлю, закип’ятіть ще раз і знову залийте банки на певний час. Після злийте рідину в каструлю.
Наступне кип’ятіння — підготовка маринаду. Додайте у воду цукор, сіль, оцет, дочекайтеся кипіння і залийте банки. Закрутіть кришки, покладіть банки на бік чи переверніть. Укутайте.
Читайте також: Пляжні вечірки, квадроцикли, кінні прогулянки і не тільки: як влітку відпочити у Черкасах.
Огірки з корицею
Інгредієнти:
- огірки — 600–700 грамів на банку;
- морквина;
- цибулина;
- часник — 4–6 зубчиків;
- перець — 3 горошини;
- гвоздичка — 1 штука;
- лавровий лист — 1 листок;
- червоний перець — пів чайної ложки;
- кориця — пів чайної ложки.
Для маринаду:
- вода — 2 літри;
- оцет — 500 грамів;
- цукор — 290 грамів;
- сіль — 80 грамів.
Підготуйте шість‐сім літрових банок. Огірки помийте й обріжте їм кінчики. Моркву й цибулю наріжте кружальцями чи напівкільцями. Часник почистіть і залишіть у зубчиках.
Банки вимийте. Покладіть у них моркву, цибулю, часник і спеції, зокрема корицю, укладіть огірки.
Тепер готуйте маринад. У каструлі змішайте воду, оцет, цукор і сіль. Доведіть до кипіння, перемішайте, щоб сіль і цукор розчинилися. Киплячим маринадом залийте овочі в банках доверху.
Далі прикрийте банки кришками. Поставте їх у каструлю з гарячою водою, на її дно покладіть рушник. Стерилізуйте банки близько 20 хвилин. Потім герметично закрутіть кришки, переверніть догори дном чи покладіть на бік. Вкутайте до охолодження.
Огірки з гірчицею
Інгредієнти:
- огірки — орієнтовно 2,5–2,8 кілограма;
- зелень — кріп і петрушка, листя хрону та вишні;
- перець чорний та духмяний — по три горошини;
- лавровий лист — 2 листки;
- часник — 2–3 зубчики на банку.
Для маринаду (на п’ять літрових банок):
- вода — 2 літри;
- оцет — 500 грамів;
- цукор — 400 грамів;
- сіль — 2 столові ложки;
- пачка гірчиці — 130 грамів.
Приготування
Огірки можна попередньо замочити орієнтовно на три години, щоб вони були хрумкими. Після овочі потрібно помити. У стерилізовані банки покладіть гілочки зелені та часник. Огірки втрамбуйте в банки, попередньо зрізавши їм кінчики.
Для маринаду в каструлю налийте воду та закип’ятіть її. Запарте нею огірки в банках (15–20 хвилин), злийте в каструлю і запарте вдруге. Після знову поверніть воду у каструлю. Тепер додайте цукор, оцет і сіль. Варіть, доки розчиниться цукор. Далі додайте гірчицю. Її зручніше розмішувати вінчиком. Маса буде пінитися.
Засипте у банки духмяний і чорний перець горошком та покладіть лавровий лист. Залийте банки з огірками маринадом і зафіксуйте кришки. Переверніть банки і, закутавши, залишіть у теплі до повного остигання.
Читайте також: У центрі або біля Дніпра: які черкаські заклади мають літні тераси і дворики.
Усі актуальні новини Черкас та області за сьогодні – у вайбер‐каналі «18000». Підписуйся, аби не пропустити!