Борщ із чорнобривцем, нагетси на пару, пюре з моркви, десерти з буряка – у Черкаському державному технологічному університеті представили здорові шкільні страви.
Про це повідомили в пресслужбі Черкаської ОДА.
Наукові напрацювання, нову рецептуру та меню представляли заклади професійної освіти Черкащини на регіональному семінарі “Здорове харчування – здорова нація”. Ознайомлювались з ними та переймали досвід кулінари понад 70 шкіл області.
– Ми навчаємо дітей нового харчування, адже підтримуємо принцип “Здорове харчування = здорова нація”. Ми також апробуємо страви зі збірника Євгена Клопотенка, який разом із командою змінив підхід до шкільного харчування, зробив його цікавим. Наприклад, до традиційного борщу по-полтавськи тепер додаємо сливове варення та хмелі-сунелі, замість каш пропонуємо морквяне пюре з картоплею та імбирем, замість смажених нагетсів – печені, – розповіла представниця багатопрофільного регіонального центру в Черкаській області Лариса Ткачук.
За новими стандартами у школах області мають почати харчувати вже з нового навчального року.
– На рівні громади ми вже працюємо над тим, аби запровадити нове меню для дітей, Звісно, за новим меню закуповуємо й нові інгредієнти, ті ж крупи: булгур чи кус-кус. Дещо дорожче, але наша мета, аби діти харчувалися корисно та різноманітно, – пояснила провідна спеціалістка відділу освіти Ладиженської сільської територіальної громади Наталія Романюк.
За словами начальника обласного управління освіти і науки Валерія Данилевського, рекомендації Євгена Клопотенка, який долучився до оновлення шкільного меню та розробив недорогу рецептуру, не є загальнообов’язковими. Кожна школа може додавати щось своє. Додав, що школи можуть готувати в себе і той же Холодноярський борщ з чорнобривцем, на який має патент ЧДТУ.
– У нас набагато ліпше засвоюються білки, які мають різну природу походження, тому ми у своєму рецепті борщу поєднали телятину, свинину та курятину, додали квасолі, заправили сметаною. Фішкою є чорнобривець, яким завершуємо композицію. Важливо в харчуванні знати про таке поняття, як “5 кольорів овочів”, адже їхнє поєднання в комплексі роблять нас здоровими, – зазначив кулінар Андрій Крижанівський.
Нині на Черкащині діє пілот “Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування”. У ньому беруть участь 23 навчальні заклади. Проєкт передбачає не лише оновлення меню, а й технічної бази їдалень. За словами очільника області Олександра Скічка, минулоріч Черкащина отримала з держбюджету субвенцію для придбання сучасного обладнання у 54 школи області.
Також читайте новини “18000” у Telegram і Viber, підписуйтесь на наш Instagram.