Житель села Віньковець, що на Звенигородщині, Іван Шульц вирощує екзотичні рослини. Серед улюблених – «їжачки». Так він називає називає ківано. Його батьківщина – Нова Зеландія.
Овоч ще називають антильська диня, новозеландський огірок, рогата диня, мелано, ангурія, пише видання “На пенсии“.
Сьогодні рослину успішно вирощують в Південній Америці, Ізраїлі, Італії і в Україні. У великих містах країни цей овоч можна придбати у супермаркеті. Коштує один близько ста гривень.
– Найкращий спосіб споживання ківано – розрізати плід на дві половинки і вибрати ложкою зеленкуватий, желеподібний м’якуш. Він дуже смачний і містить багато вітамінів і мікроелементів, – розповідає чоловік.
Плоди можна використовувати для приготування салатів, смажити і консервувати. Вони мають не лише дієтичне, а й лікувальне значення. Ківано сприяє виведенню холестерину з організму, лікує печінку і нирки.
Зауважує черкащанин, що рослину культивують, як звичайні огірки, дині та кавуни.
– Ківано треба вирощувати через розсаду. Висів насіння проводжу в першій декаді квітня, після Благовіщення. Пластикові стаканчики заповнюю землею з городу, кладу по 2 насінини на глибину 3 см, поливаю і ставлю ємності в неопалювальну, заглиблену на 0,5 м тепличку, – розповідає Іван Шульц.
Проростає насіння на 12-14-й день після посіву. У відкритий ґрунт розсаду висаджую у першій половині травня.
– Під кінець червня вся засаджена ділянка покрита стеблами з листям. У липні на рослинах можна побачити яскраво-жовті квіточки – трохи менші, ніж на огірках. На одній рослині є і чоловічі, і жіночі квіточки. Запилення відбувається завдяки бджілам, – додає черкащанин.
Ківано дуже врожайний. На одному розгалуженому стеблі, який досягає 3-4 м у довжину, може зав’язатися до 30 плодів. Доцільно залишати не більше 8-12 штук. Тоді плоди виростають одного розміру, довжиною 10-12 см і 7-8 см в діаметрі, а вага коливається від 180 до 250 г.