Гриби в Черкаській області: що треба знати про “полювання”

Гриби Черкаська область

Грибний сезон осені 2024 у розпалі, хоча в Черкаській області нині діє заборона на відвідування лісів через воєнний стан. Однак це обмеження, на жаль, не впливає на кількість випадків отруєнь грибами, що фіксують у черкащан. Люди збирають гриби, наприклад, на своїх подвір’ях, часто плутаючи отруйні з їстівними. 

“18000” дізнався, яким грибами часто отруюються жителі Черкащини, які їстівні гриби можна сплутати з отруйними, які ознаки отруєння грибами та як надавати першу медичну допомогу вдома при отруєнні. 

Відповіді на наші запитання мали завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Світлана Нікітюк і провідний інженер із охорони і захисту лісу Центрального лісового офісу ДП “Ліси України” Олександр Герасімов

Зміст

Якими грибами часто отруюються черкащани? 

За словами Світлани Нікітюк, часто жителі Черкаської області помилково збирають і вживають дикорослі гриби: печериці, гливи, зеленухи, які вочевидь плутають із блідою поганкою або іншими отруйними дикорослими грибами. 

Чи можна отруїтися їстівними грибами? 

Якщо це їстівні гриби, придбані в магазині, штучно вирощені, то ними отруїтися неможливо.

Якщо йдеться про умовно їстівні гриби – дикорослі, то треба знати технологію їхнього приготування, щоб не отруїтися. 

Які отруйні гриби можна сплутати з їстівними? 

За словами Світлани Нікітюк, бліда поганка може бути схожа на сироїжки або дикорослі шампіньйони, особливо, якщо це молода морфологічна форма гриба. 

Олександр Герасімов підтверджує, що найчастіше люди плутають бліду поганку з печерицями (шампіньйонами), а також зі звичайною рядовкою. Замість осіннього опенька можуть назбирати опеньків несправжніх. На лисички схожий отруйний омфалот оранжево-червоний. Зелену рядовку плутають із мухомором зеленим. 

Де не можна збирати гриби?

Умовно їстівні гриби всмоктують у себе з води, ґрунту, повітря небезпечні токсини, радіоактивні сполуки. Гриби, що виросли біля автомагістралей, промислових пустирів, колишніх смітників, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах, можуть стати отруйними. 

Також не можна їсти старі, червиві, в’ялі, ослизлі гриби, бо в них накопичуються токсичні речовини. У посушливу погоду в грибах теж збільшується концентрація токсинів. 

Чи можна дітям гриби?

До 6-8 років дітям не рекомендують вживати гриби. Їхній організм не в змозі переварити хітин, що є у грибах. Після вживання грибів у дітей можуть виникати розлади шлунково-кишкового тракту. 

Які ознаки отруєння? 

Зазвичай клінічні ознаки отруєнь грибами проявляються через декілька годин після їхнього вживання. Це нудота, багаторазова блювота, діарея, загальна слабкість, запаморочення, можуть розвинутися судоми. 

За своєю дією всі отруйні гриби поділяються на три групи, від цього залежать симптоми отруєння. Йдеться про:

  • гастроентеротропні;
  • нейротропні;
  • гепатонефротропні. 

Гастроентеротропні гриби 

Ця група передбачає симптоми, що характерні для гострого гастроентериту – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку. Водночас цей вид отруєння вважають відносно легким, тому що в людини не відбувається ураження нирок, печінки та нервової системи.  

До цієї групи грибів належать: рядовки отруйні, опеньок несправжній, печериця отруйна, дощовик несправжній. 

Нейротропні гриби 

У цій групі, зокрема, – мухомор червоний. Отруйні речовини гриба, потрапляючи в організм людини, вражають її нервову систему. Тоді виникають галюцинації, розлади свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. 

– Якщо людині своєчасно не нададуть допомогу, то врятувати життя буде складно, – зауважила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Світлана Нікітюк. 

Гепатонефротропні гриби

Підступність цих грибів у тому, що симптоми від їхнього отруєння проявляються не відразу, ознаки можуть бути відсутні до трьох днів. Коли отруйні речовини дістануться мозку, людина відчуває запаморочення, нудоту, судоми, у неї синіють губи та нігті, руки та ноги стають холодні. Ця група грибів, до якої належить бліда поганка, найбільш небезпечна серед тих, що викликають отруєння. 

Також читайте: Опалювальний сезон у Черкасах: тарифи на газ, воду та опалення.

Перша медична допомога при отруєнні грибами

Першу медичну допомогу надають удома. Однак чим швидше людина, яка отруїлася грибами, звернеться до лікаря, тим легшими будуть для неї наслідки. 

Як розповіла Світлана Нікітюк, насамперед потрібно очистити шлунок. Для цього треба випити декілька склянок перевареної води або марганцевого розчину, щоб викликати блювоту. Також можна проковтнути пігулки активованого вугілля або інших сорбентів. Після цього можна дати постраждалому міцного чаю, злегка підсоленої води, що допоможе відновити водно-сольовий баланс в організмі. Людина повинна лежати. Щоб розширити судини й уповільники кровообіг, можна покласти до ніг теплу грілку. 

Надалі – чекати прибуття швидкої медичної допомоги. 

В який період фіксують найбільше отруєнь грибами?

Часто отруєння грибами фіксують у черкащан восени, але такі випадки стаються і влітку.

За останні п’ять років найбільше отруєнь в Черкаській області зареєстрували у 2018 році – 39 випадків. Тоді постраждали 62 людини, серед яких вісім дітей. 

– У той же рік від вживання дикорослих грибів, вочевидь блідої поганки, померло подружжя з Черкас. Напевно, вони сплутали гриби з сироїжками. Збирали їх у лісі на Канівщині. Це небезпечне отруєння гепатонефротропної дії, – пояснила фахівчиня центру контролю та профілактики хвороб.

Ще один летальний випадок, що спричинили гриби зеленухи, підтвердили в Катеринополі в 2021-му. Тоді помер 29-річний чоловік. 

Наступного, 2022 року, в Черкаській області в 25-ти людей підтвердили отруєння грибами. Серед постраждалих було 13 дітей. В обласному центрі контролю та профілактики хвороб зафіксували загалом 17 випадків отруєння. 

У 2023 році було найменше за цей час отруєнь – три випадки з шістьма постраждалими, зокрема, двома дітьми. 

Чи фіксували отруєння грибами в 2024 році в області?

Цього року фіксували лише один випадок отруєння дикорослими грибами. Він стався наприкінці квітня. Постраждав житель села Червона слобода, що в Черкаському районі. Чоловік вживав у сирому вигляді дикорослі шампіньйони, що зібрав на своєму подвір’ї. Після лікування в медзакладі черкащанин одужав. 

– Я як медик і фахівець центру контролю та профілактики хвороб хочу закликати всіх жителів Черкаської області відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі. Пропоную вживати штучно вирощені печериці, гливи, які можна купити в магазині. Закликаю берегти своє здоров’я, не ризикувати життям, – підсумувала завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Світлана Нікітюк. 

Куди поїхати по гриби в Черкаській області?

Точних місць, де ростуть гриби, немає. Однак, де є ліс, там завжди є гриби, певний Олександр Герасімов. Так у хвойних лісах на Чигиринщині, від села Вергуни до Чигирина, ростуть гриби. 

– На Притясминську гряду приїжджають із усієї України, особливо, коли сезон на білі гриби, – зауважив провідний інженер з охорони і захисту лісу Центрального лісового офісу.

Також гриби можна шукати в листяних лісах на Смілянщині: в селах Сунки, Жаботин, у Михайлівці. На Золотоніщині – біля Кединої Гори, Вільхів. На Уманщині ліси територіально розкидані, тому тут із грибними місцями важче. Можна “полювати” в Потаському лісництві. 

Коли в Черкаській області сезон грибів?

Для гриба важлива велика кількість вологи, що утворюється через затяжні дощі, і температура повітря від +6°C. Наприклад, білий гриб може вирости весною, маслюки – влітку, залежно від погодних умов. А для польського гриба, зеленої рядовки, сироїжок у хвойних лісах сезон розпочинається з вересня. У листяних зазвичай ростуть опеньок осінній або звичайна рядовка, для них найкращий період – від кінця вересня до листопада, початку морозів. 

– Якщо не знаєте гриба, краще його не брати. Є багато грибів, схожих на їстівні, але вони насправді отруйні. Життя важливіше за гриби, – каже Олександр Герасімов. 

В яких місцях шукати гриби?

Наприклад, маслюки ростуть у молодих насадженнях сосен. Треба орієнтуватися на сосни від 3 до 6-9 метрів. Комфортне середовище для маслюків – у траві. 

Білий і польський гриб ростуть у заглибленнях, де затримується волога. Їх знайти важче. Вказівниками для них будуть невеликі горбики на землі, вкриті шаром хвої. 

Опеньки зазвичай ростуть у листяних лісах на зрубах дерев, на пеньках цілими сім’ями.

Як правильно збирати гриби?

Гриби можна збирати трьома способами:

  • зрізати ножем при землі;
  • зірвати;
  • викрутити. 

– У грибів замість коріння – міцелій. Він розповзається по землі на десятки метрів і з нього виростає плодове тіло. Гриб можна зірвати, якщо його ніжка тоненька. Міцелій при цьому залишиться в землі. Також гриб можна викрутити: повернути за або проти годинникової стрілки, – пояснив провідний інженер з охорони і захисту лісу Олександр Герасімов. 

Також читайте: Реберня, ресторани, чайна та пекарні: огляд 10 нових закладів у Черкасах.

Подобаються наші статті? Долучайтеся до Клубу донаторів “18000”! Оформлюйте щомісячну підписку за посиланням і розвивайте регіональну незалежну журналістику разом із нами

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *