На Черкащині в селі Худяки росте плантація фундука. Садівник Сергій Кучугурний вирощує 40 сортів горіха з різних частин світу.
Про це повідомляє “Суспільне”.
Садівник Сергій Кучугурний розповідає, що відпрацьовує різні технології посадки, обрізки та експериментує з різними видами фундука. У майбутньому планує перейти на більші площі.
Вирощуванням фундука Сергій зацікавився у 2015 році. Поспілкувався з іншими садівниками, дізнався нюанси догляду й вирішив спробувати сам.
– Подивилися, що в нас є вільна ділянка, ми вирішили закласти сад. Для посадки обрали фундук. У нашій місцевості з дощами складно, тож його потрібно поливати, – розповідає Сергій Кучугурний.
Коли отримали перші результати, зрозуміли, що ризики виправдалися, каже Сергій Кучугурний. За його словами, все залежить від погодних умов.
– Фундук починає плодоносити приблизно на другий-третій рік, якщо робити все за технологіями. Перший урожай ми отримали минулого року, цього ж – трохи підвели кліматичні умови, – зазначив садівник.
Зі слів Сергія Кучугурного, фундук поділяють на дві групи – це промислові сорти, які використовують кондитери, і десертні. Промислові цінуються округлою формою і жирністю.
Нині чоловік має майже 40 сортів горіхів. Їх він привозив із різних куточків світу – Америки, Німеччини, Іспанії, Італії, Польщі. Садівник зазначив, що під час купівлі не завжди знає, чи правильний вид горіха обрав. Щоб це зрозуміти, треба виростити рослину.
Чоловік експериментує, тому висадив ліщину деревовидну й прививає до неї сортовий фундук.
За словами Сергія, вирощування фундука для нього – це захоплення, але в майбутньому, сподівається, що це буде перспективний бізнес.