Близько 900 тонн кавунів цьогоріч планують зібрати на Черкащині фермери місцевого підприємства “Золотоніські сади”. Баштанні тут висаджують два роки поспіль. У 2023-му висадили 10 гектарів, а цього року – уже 25. Серед клієнтів черкащан – великі мережі “Сільпо”, “АТБ”, “Фора”, а також місцеві “Делікат” та “Моллі”.
Як у Черкаській області почали вирощували кавуни і чи здатні вони скласти конкуренцію херсонським – далі в матеріалі.
Які кавуни продають у супермаркетах?
17 кілограмів. Саме така вага найбільшого кавуна, який виростили черкаські фермери. Проте великий – не завжди означає найкращий для магазинів. Точніше – зовсім не означає.
– Зазвичай маркети замовляють у нас кавуни від 3 до 12 кілограмів. Вони не беруть великі кавуни – більше 12 кг. Це певні їхні вимоги, – розповідає в коментарі “18000” агроном Роман Головатюк. – Коли покупець бере кавун 5 кілограмів – це зручно. Адже з ним ще треба пройти по магазину, донести до машини. Коли кавун дуже великий, це вже викликає незручності.
Розмір – не єдина вимога від супермаркетів. Кавуни також перевіряють на кількість нітратів. А ще вони повинні бути певної температури, тож перед відправкою у магазин їх охолоджують у спеціальних холодильних камерах.
Пан Роман працює на підприємстві уже п’ятий рік. Пам’ятає, як на місці, де тепер збирають кавуни, росли дерева. Сади тут були ще з радянських часів.
– Сади мають певний час “служби”. Коли потрібно було вчергове оновлювати їх, ухвалили рішення використати ділянку інакше. Якраз почалося повномасштабне вторгнення – власники вирішили спробувати висадити ті культури, які росли на Херсонщині, оскільки розуміли, що вони будуть в дефіциті, – згадує Роман Головатюк.
Так замість яблунь з’явилися овочі з “борщового набору”: буряк, морква, цибуля, картопля. Найкраща “показала” себе цибуля. У 2022-му році фермери висадили 10 пробних гектарів цибулі, а вже наступного – збільшили площі до 37 гектарів.
Бедуїн, Талісман та Лоріан: які кавуни найкраще родять на Черкащині?
У 2023 році вперше на ділянці висадили і кавуни – ще один дефіцитний товар, притаманний півдню України. З експертизою допоміг В’ячеслав Кислиця. Із 2008 року на рідній Херсонщині він займався вирощуванням овочів, фруктів та ягід. Війна позбавила його улюбленої справи. Спочатку чоловік був вимушений переїхати у Запоріжжя. Далі – запрошення на роботу і переїзд на Черкащину.
– За п’ятибальною шкалою Черкащина підходить для вирощування кавунів десь на четвірку, – роздумує агроном підприємства. – З мінусів – тут менше тепла, аніж на півдні. Також дуже впливають перепади температури. У Херсоні вдень може бути 35 градусів тепла, а вночі – 25. На Черкащині вдень температура часом піднімається вище 35 градусів, а вночі може бути 15-17. Тільки тому бал знімаю. Решта умов – цілком нормальні для кавуна, ґрунт тут родючий.
Минулого року фермери експериментально висадили аж сім сортів кавунів. Цьогоріч залишили чотири, які показують себе в черкаському регіоні найкраще. Найбільше, 12 гектарів, займає кавун сорту “Бедуїн”. Все завдяки солодкості, цікавому забарвленню та тонкій шкірці.
– З минулого року залишили “Лоріан” і “Бедуїн”, бо вони добре себе показали. А цьогоріч додали ще темний “Ред стар” і “Талісман”. Чому додали? Тому що тут багато хто вирощує “Талісмани”, вони гарну урожайність показують, – додає В’ячеслав.
Переглянути цей допис в Instagram
Також читайте: Як двоє переселенців та черкасець створили машинобудівне сільгосппідприємство на 200 мільйонів гривень.
Від розсади до врожаю: як вирощують кавуни на Черкащині?
На полі, де вирощують кавуни, кипить робота. Близько п’ятнадцяти людей передають вервечкою одне одному ягоду. Опісля – вантажать на причіп трактора і везуть на склад. Левова частина персоналу – жінки. У підприємстві зазначають: це вимушена міра через мобілізацію в Україні.
Цього року вирощування стало ще тим квестом. За словами заступника директора підприємства Сергія Барвета, кавун – доволі делікатна ягода і дуже чутлива до погоди. Першим випробуванням став град, який знищив частину майбутнього врожаю. Наступний виклик – блекаути, через які підприємство певний час не могло забезпечити на полі достатній полив.
– На день зупинили полив – відхилилися від графіку і втрачаємо врожай, – констатує Сергій.
Останнім челенджем стала посуха. Через спеку тут навіть змінили графік роботи: збір кавунів починають о шостій годині ранку, поки не так спекотно. Зміна працює до обіду.
Кавун збирають на полі лише кілька тижнів. Натомість підготовка до цього етапу починається ще з зими.
– Взимку ми складаємо плани, все готуємо до літа. Замовляємо хімію, міндобрива, матеріали, техніку ремонтуємо, замінюємо запчастини. Насіння закуповуємо, – зазначає агроном Роман Головатюк. – Якщо взимку щось упустимо, весною, влітку дуже важко. Але скільки б голів не було – однак щось пропустимо. І потім самі себе картаємо.
Весною фермери вирощують розсаду, організовують крапельний полив і висадження культури в землю. Коли ягода дозріває, її збирають і відправляють на склад.
– Важливо забрати кавуни з поля вчасно, – акцентує Сергій Барвет. – Опісля ми веземо їх на склад, там сортуємо, охолоджуємо. Далі вже відправляємо в холодильники, де вони можуть зберігатися кілька тижнів. Минулого року такого досвіду в нас ще не було. З поля кавун прийшов гарячий (на полі 30 градусів) – і ми одразу відправили його в холодильник. Через різкий перепад температура частина ягід зіпсувалася.
Нині на полі зібрали вже більше 800 тонн кавунів. До кінця сезону планують зібрати ще 100-150 тонн.
– Плани на наступний рік будемо будувати, коли підіб’ємо економіку, – каже Сергій Барвет. – Кавун є, збираємо. Але є низка питань, які будуть рахуватися пізніше. У нас дуже велика витратна частина. Найбільше грошей ідуть на засоби захисту, добрива і ручну працю. Це робота на полі – часом температура може сягати й 50 градусів. Намагаємось виплачувати для людей достойну винагороду.
Також читайте: Фільми про літо: що подивитися?
Ми створили цей матеріал як учасник мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.
Подобаються наші статті? Долучайтеся до Клубу донаторів “18000”! Оформлюйте щомісячну підписку за посиланням і розвивайте регіональну незалежну журналістику разом із нами