Сезон триває: черкащанам нагадали правила збору грибів, щоб уникнути отруєння

На Черкащині цього року зареєстровано один випадок отруєння грибами у Золотоніському районі.

У пресслужбі ГУ “Держпродспоживслужби” розповідають, як не отруїтись грибами і що робити за перших ознак отруєння.

Причини отруєння

Зазвичай причиною отруєння є незнання видів їстівних і неїстівних грибів. Іноді навіть старі, перезрілі їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.

Гриби належать до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води), тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду.

Максимальний термін зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Зрілі гриби – поживне середовище для різноманітних мікроорганізмів, зокрема, хвороботворних. Крім того, відбувається розпад білків й у грибах утворюються отруйні речовини.

Отруєння грибами проявляється по-різному залежно від того, який гриб спричинив захворювання. Наслідки отруєння залежать, крім виду гриба, також від віку та стану здоров’я постраждалого, кількості з’їдених грибів. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються летальні випадки.

Дія грибів на органім людини й симптоми

За характером дії на людину отруйні гриби поділяються на три групи переважної дії на:

  • шлунково-кишковий тракт (печериця отруйна, опеньки сірчано-жовтий та цегляно-оранжевий несправжні);
  • нервову систему (мухомори червоний та пантеровий);
  • печінку і нирки (бліда поганка та її різновиди, павутинник оранжево-червоний, гриб зонтик цегляно-сіро-червоний).

Гриби переважної дії на кишково-шлунковий тракт здебільшого викликають легкі форми отруєння, які проявляються через 0,5-2 години після їх споживання, нудотою, блюванням, болями у животі, проносом, іноді непритомністю. Одужання настає через 1-2 дні від початку захворювання.

Ті, які переважно діють на нервову систему, викликають більш тяжкі отруєння. Симптоми захворювання з’являються через 0,5-4 години після вживання грибів: сильна нудота, блювання, пронос, втрата свідомості, галюцинації, сильна слино- та сльозотеча, запаморочення, порушення свідомості, марення. Зіниці розширені, хода п’яної людини. Переважно потерпілі одужують (через 1-3 дні). Смертельні випадки трапляються рідко: до 2,5% від постраждалих.

Найбільш тяжкі випадки отруєння пов’язані з грибами, які переважно діють на печінку та нирки. Симптоми отруєння спостерігаються через 6-48 годин (2-17 днів — при павутиннику оранжево-червоному). Симптоми: нудота, блювання, сильні болі в животі, пронос холероподібного типу. Випорожнення спочатку жовтого або глинисто-зеленого кольору, потім стають слизо-водянистими, без запаху. Відзначається слабкість, спрага, падіння кров’яного тиску, судоми, зомління, марення, можлива поява жовтяниці тощо. Якщо хворий одужає, то не раніше як через 3-4 тижні і навіть кілька місяців. Крім цього, у постраждалих часто розвиваються хронічні захворювання печінки та нирок.

Що треба робити при появі перших ознак отруєння грибами?

Необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «швидку медичну допомогу». Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 склянок перевареної води кімнатної температур або содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого кольору). Після цього ви­кликати блювоту введенням у рот зворотного кінця ложки (або пальця) на корінь язика. Процедуру слід повторювати доти, доки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно напоїти постраждалого прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком.

Вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої забороняється. Це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Правила під час збирання грибів:
  • не збирати невідомих грибів. Збирати тільки ті, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;
  • у підозрілих та малознайомих грибах слід звертати увагу на колір шапочки, пластинок, м’якуша, кільце на ніжці біля її основи, а також на запах гриба;
  • при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;
  • при збиранні печериць слід також звертати увагу на колір пластинок нижньої поверхні шапочки. Не можна вживати в їжу печериці, що мають пластинки білого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють;
  • наявність обідка вінчика не є обов’язковою відмінною ознакою блідої поганки. В умовах посушливого літа, наприклад, у неї може зникати ця характерна для неї ознака. Тоді за зовнішнім виглядом (колір шапочки та пластинок) вона схожа на сироїжку зелену, зеленуху тощо.
  • гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях, подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ;
  • не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих або їх потрібно ретельно перебрати;
  • зібрані гриби потрібно очистити від землі, піску та листя, промити водою і того ж дня відварити декілька разів у підсоленій воді;
  • використовувати відвари від грибів для приготування страв заборонено;
  • не слід маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді;
  • перед маринуванням гриби слід проварити, попередньо розрізавши на частини;
  • аби уникнути захворювання на ботулізм, не слід консервувати гриби в герметично закритий посуд, солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу і щільно зав’язати.

Також новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *