Що черкащани знають про похмілля? (ТЕСТ)

Як уникнути похмілля. Тест

Питання культури вживання алкоголю серед українців актуальне не лише на свята. Проте напередодні Нового року проблема похмілля постає для багатьох. 

“18000” вирішив з’ясувати у відкритих джерелах, чому виникає похмілля і чи можливо його уникнути. Які продукти та напої допоможуть пом’якшити похмілля, а які навпаки – посилять хворобливий стан.

Наголошуємо, що цей матеріал – розважального характеру. Редакція не пропагує вживання алкоголю.

Що ви знаєте про похмілля?

Відповідайте на запитання тесту, обравши варіант відповіді. До кожного запитання є пояснення.

#1. Чому виникає похмілля?

Причина похмілля – гостра алкогольна інтоксикація, викликана накопиченням в організмі проміжного продукту розпаду етилу – ацетальдегіду. Він токсичніший за етил у 20-30 разів.

Молекули спирту дрібні, вони всмоктуються через кишківник в кров, розповсюджуючись по всьому організму. Проникаючи в тканини, молекула етилу “тягне” за собою декілька молекул води, що згодом призводить до порушення перерозподілу рідини в організмі.

Потім печінка виробляє фермент, який окислює етанол в етаналь (ацетальдегід). Він перетворюється в оцтову кислоту. Починається процес виведення з організму. 

Джерело: Сумський клінічний центр соціально-небезпечних захворювань.

#2. Які з цих ознак вказують на похмілля?

Усі варіанти відповідей можуть бути симптомами алкогольного отруєння організму. Йдеться про головний біль, сухість у роті, спрагу, відчуття лихоманки з низькою чи високою температурою, нудоту, блювання, пронос чи закреп, перепади тиску, прискорене серцебиття, набряки, пітливість, перегар.

Джерело: Сумський клінічний центр соціально-небезпечних захворювань.

#3. Чи є межа випитого, після якої настає похмілля?

Як зазначають у МОЗ, безпечної дози алкоголю не існує. Проте умовно безпечною є доза алкоголю, що дорівнює 14-28 грамам спиртового еквівалента. У середньому це орієнтовно:

  • 45 мл – 40 % горілки;
  • 150 мл – 12 % вина;
  • 330 мл – 5 % пива.

Ймовірно, випивши таку норму алкоголю, похмілля не настане.

Джерело: Департамент охорони здоров’я та соціальних служб США, The Village.

#4. Який із напоїв може пришвидшити сп'яніння?

Газовані напої разом із алкоголем пришвидшують сп’яніння, адже вуглекислий газ сприяє швидшому всмоктуванню алкоголю. Така ж думка і про дію ігристого на організм.

Джерело: РБК Україна, Факти.

#5. Кава наприкінці застілля правильне рішення?

Каву, енергетики не варто поєднувати з алкоголем. Така суміш може маскувати відчуття сп’яніння, що підвищує ризик надмірного вживання алкоголю, а також посилює навантаження на серцево-судинну систему, викликаючи, зокрема, аритмію.

Джерело: BBC News Україна, Аптека24.

#6. Чи можливо уникнути похмілля?

На жаль, нейтралізувати шкоду алкоголю повністю – неможливо. Йдеться про малу молекулу, тому активоване вугілля – неефективне, адже воно розраховане на великі органічні молекули. Також “захисний шар” не створить їжа, тому що вона швидко перетравиться, й алкоголь все одно потрапить у кров. Ба більше, приблизно 30 % алкоголю потрапляє в кров уже в ротовій порожнині.

Джерело: The Village.

#7. Усі сподівання на воду. Вона ж захистить від похмілля?

Зневоднення та інтоксикація — це різні явища, хоча вони можуть виникати одночасно, особливо після вживання алкоголю. Тому вода може лише допомогти полегшити деякі симптоми похмілля.

Джерело: Nauka.ua.

#8. Які продукти або страви допоможуть полегшити похмілля?

Помічниками у боротьбі з похміллям можуть бути:

  • свіжі фрукти, овочі та ягоди, особливо ківі та банани, що містять калій – сприють відновленню електролітного балансу;
  • яйця – це може бути яєшня, омлет, просто варені яйця. Вони багаті на цінні амінокислоти, тому допоможуть прискорити процес розпаду ацетальдегіду;
  • вівсянка – нейтралізує підвищену кислотність шлунку;
  • кисломолочні продукти – тан, айран, натуральний йогурт або кефір. Вони забезпечать організм вітамінами, мінералами, білком, допоможуть відновити роботу травного тракту.

Джерело: Harchi.info.

#9. Чи справді розсіл допомагає при похміллі?

Розсіл суттєво не допомагає відновити втрачені через алкоголь електроліти. Ба більше, часте споживання розсолу шкодить здоров’ю, бо в ньому – багато солі.

Через високу концентрацію натрію в розсолі краще відмовитись від його вживання людям з високим артеріальним тиском, із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Від думки похмелитися теж краще відмовитися. Після тимчасово нібито полегшення інтоксикація організму посилиться.

Джерело: МОЗ, Harchi.info

#10. Скільки може триватиме похмілля?

Інтенсивність і тривалість похмілля залежать від кількості спожитого алкоголю, індивідуальних особливостей організму та швидкості метаболізму. Зокрема, організму дорослої людини потрібно близько доби для повного виведення алкоголю.

Джерело: Укрінформ.

#11. Як провести Новий рік, аби не мати похмілля?

Усі відповіді правильні і цей перелік невичерпний:

Finish

Results

Цей тест мав на меті швидше розважити, ніж поінформувати читача. За порадами, які стосуються вашого здоров’я – звертайтеся до фахівців. Якщо споживаєте алкоголь, робіть це розумно.

Також читайте: Новорічні ялинки Черкас: згадаймо, якими вони були.

Втомився читати лише сумні новини? Підписуйся на інстаграм “18000” – місце, де ділимося надихаючими історіями черкащан та рекомендаціями від нашої команди

коментарі
Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *