Питання культури вживання алкоголю серед українців актуальне не лише на свята. Проте напередодні Нового року проблема похмілля постає для багатьох.
“18000” вирішив з’ясувати у відкритих джерелах, чому виникає похмілля і чи можливо його уникнути. Які продукти та напої допоможуть пом’якшити похмілля, а які навпаки – посилять хворобливий стан.
Наголошуємо, що цей матеріал – розважального характеру. Редакція не пропагує вживання алкоголю.
Що ви знаєте про похмілля?
Відповідайте на запитання тесту, обравши варіант відповіді. До кожного запитання є пояснення.
#1. Чому виникає похмілля?
Причина похмілля – гостра алкогольна інтоксикація, викликана накопиченням в організмі проміжного продукту розпаду етилу – ацетальдегіду. Він токсичніший за етил у 20-30 разів.
Молекули спирту дрібні, вони всмоктуються через кишківник в кров, розповсюджуючись по всьому організму. Проникаючи в тканини, молекула етилу “тягне” за собою декілька молекул води, що згодом призводить до порушення перерозподілу рідини в організмі.
Потім печінка виробляє фермент, який окислює етанол в етаналь (ацетальдегід). Він перетворюється в оцтову кислоту. Починається процес виведення з організму.
Джерело: Сумський клінічний центр соціально-небезпечних захворювань.
#2. Які з цих ознак вказують на похмілля?
Усі варіанти відповідей можуть бути симптомами алкогольного отруєння організму. Йдеться про головний біль, сухість у роті, спрагу, відчуття лихоманки з низькою чи високою температурою, нудоту, блювання, пронос чи закреп, перепади тиску, прискорене серцебиття, набряки, пітливість, перегар.
Джерело: Сумський клінічний центр соціально-небезпечних захворювань.
#3. Чи є межа випитого, після якої настає похмілля?
Як зазначають у МОЗ, безпечної дози алкоголю не існує. Проте умовно безпечною є доза алкоголю, що дорівнює 14-28 грамам спиртового еквівалента. У середньому це орієнтовно:
- 45 мл – 40 % горілки;
- 150 мл – 12 % вина;
- 330 мл – 5 % пива.
Ймовірно, випивши таку норму алкоголю, похмілля не настане.
Джерело: Департамент охорони здоров’я та соціальних служб США, The Village.
#4. Який із напоїв може пришвидшити сп'яніння?
Газовані напої разом із алкоголем пришвидшують сп’яніння, адже вуглекислий газ сприяє швидшому всмоктуванню алкоголю. Така ж думка і про дію ігристого на організм.
Джерело: РБК Україна, Факти.
#5. Кава наприкінці застілля правильне рішення?
Каву, енергетики не варто поєднувати з алкоголем. Така суміш може маскувати відчуття сп’яніння, що підвищує ризик надмірного вживання алкоголю, а також посилює навантаження на серцево-судинну систему, викликаючи, зокрема, аритмію.
Джерело: BBC News Україна, Аптека24.
#6. Чи можливо уникнути похмілля?
На жаль, нейтралізувати шкоду алкоголю повністю – неможливо. Йдеться про малу молекулу, тому активоване вугілля – неефективне, адже воно розраховане на великі органічні молекули. Також “захисний шар” не створить їжа, тому що вона швидко перетравиться, й алкоголь все одно потрапить у кров. Ба більше, приблизно 30 % алкоголю потрапляє в кров уже в ротовій порожнині.
Джерело: The Village.
#7. Усі сподівання на воду. Вона ж захистить від похмілля?
Зневоднення та інтоксикація — це різні явища, хоча вони можуть виникати одночасно, особливо після вживання алкоголю. Тому вода може лише допомогти полегшити деякі симптоми похмілля.
Джерело: Nauka.ua.
#8. Які продукти або страви допоможуть полегшити похмілля?
Помічниками у боротьбі з похміллям можуть бути:
- свіжі фрукти, овочі та ягоди, особливо ківі та банани, що містять калій – сприють відновленню електролітного балансу;
- яйця – це може бути яєшня, омлет, просто варені яйця. Вони багаті на цінні амінокислоти, тому допоможуть прискорити процес розпаду ацетальдегіду;
- вівсянка – нейтралізує підвищену кислотність шлунку;
- кисломолочні продукти – тан, айран, натуральний йогурт або кефір. Вони забезпечать організм вітамінами, мінералами, білком, допоможуть відновити роботу травного тракту.
Джерело: Harchi.info.
#9. Чи справді розсіл допомагає при похміллі?
Розсіл суттєво не допомагає відновити втрачені через алкоголь електроліти. Ба більше, часте споживання розсолу шкодить здоров’ю, бо в ньому – багато солі.
Через високу концентрацію натрію в розсолі краще відмовитись від його вживання людям з високим артеріальним тиском, із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Від думки похмелитися теж краще відмовитися. Після тимчасово нібито полегшення інтоксикація організму посилиться.
Джерело: МОЗ, Harchi.info.
#10. Скільки може триватиме похмілля?
Інтенсивність і тривалість похмілля залежать від кількості спожитого алкоголю, індивідуальних особливостей організму та швидкості метаболізму. Зокрема, організму дорослої людини потрібно близько доби для повного виведення алкоголю.
Джерело: Укрінформ.
#11. Як провести Новий рік, аби не мати похмілля?
Усі відповіді правильні і цей перелік невичерпний:
- розслідування журналіста “18000” Артура Чемириса – Націлені на успіх жінки: про лайфхаки збагачення секретаря Черкаської міської ради Юрія Тренкіна;
- стаття про те, відпочити – Зимовий відпочинок у Черкаській області із чанами та камінами;
- добірка фільмів – Що подивитися на Новий рік: добірка фільмів і мультфільмів;
- донат для захисників.
Results
Цей тест мав на меті швидше розважити, ніж поінформувати читача. За порадами, які стосуються вашого здоров’я – звертайтеся до фахівців. Якщо споживаєте алкоголь, робіть це розумно.
Також читайте: Новорічні ялинки Черкас: згадаймо, якими вони були.
Втомився читати лише сумні новини? Підписуйся на інстаграм “18000” – місце, де ділимося надихаючими історіями черкащан та рекомендаціями від нашої команди