У Черкаському центрі профілактики хвороб розповіли про користь та шкоду від кавунів

Які кавуни купують в супермаркети: кавуни в АТБ, Сільпо, Делікаті

Кавуни на 90 % складаються з води. Вони містять антиоксиданти, вітаміни, холін та цитрулін, а також мають вітаміни А, С і К. Водночас ці баштанні можуть вміщати підвищений рівень нітратів, який є небезпечним. 

Про це розповіли в Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Підвищений рівень нітратів

Нітрати – солі азотної кислоти, які природно містяться в рослинах, потрапляючи з ґрунту. У допустимих нормах нітрати безпечні.

Їх додають у ґрунт під час визрівання кавунів.  За дотримання агротехнології баштанний візьме рівно стільки, скільки йому потрібно для зростання, і до кінця дозрівання в ньому не буде нітратів – ягода виросте, живлячись ними. Але деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у ґрунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді.

Підвищений рівень можуть містити недозрілі кавуни. Найбільше накопичення нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, тому дітям рекомендують давати лише серцевину.

Хто у групі ризику отруєння

Найбільш чутливі до дії нітратів та нітритів – діти до трьох та шести років, вагітні жінки, особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, особи із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем. Крім цього, люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.

Дітям молодше двох-трьох років не варто давати кавуни, або робити це з обережністю. У дитячому організмі недосконала ферментна система, яка не в змозі зменшити шкідливу дію нітратів.

Також причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники. Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані у місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм.

Якщо в людини надлишок калію в крові, то баштанну ягоду також варто вживати з обережністю. Це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів.

Вагітним жінкам не можна їсти багато м’якоті. Людям із  захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання кавунів.

Правила при купівлі кавунів

Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже вас від отруєння:

  • просіть у продавця документи, які підтверджують лабораторні дослідження на безпечність цього продукту;
  • ні в якому разі не можна купувати розрізані кавуни, тому що вони можуть містити не тільки велику кількість нітратів, а й бактеріальні забруднення;
  • споживати баштанні овочі по сезону, тоді вони будуть корисними і ризик отруїтися буде набагато меншим;
  • купувати тільки у відведених для цього місцях, де є відповідні документи та місця для зберігання та реалізації баштанних овочів.

Читайте також: Найбільше – “Бедуїнів”. Як на Черкащині виростили 900 тонн кавунів.

Важливі новини про ситуацію в Черкасах та країні. Без маніпуляцій та неперевіреної інформації. Підписуйся на телеграм-канал “18000 | Шо там у Черкасах?”

Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі
Вісімнадцять три нулі

коментарі

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *