Вирощують кіз і готують сир: як переселенці ведуть крафтову справу на Черкащині

Обкладинки, кози

У невеликому селі Станіславчик у Черкаському районі живуть майже три десятки домашніх кіз. Їхнє сімейство понад п’ять років вирощують Лілія та Юрій Москаленки. Подружжя проживало в Маріуполі, але довгий час мріяло про переїзд у село. Так доля привела їх на Черкащину. Тепер вони щасливі, адже продовжують жити в Україні, вирощують кіз і варять сири.  

Про життя “з нуля”, заснування мініферми “Козожиття” й виробництво крафтового сиру “18000” розповіла пані Лілія. 

Із Донеччини на Черкащину, з міста у село 

Лілія та Юрій довгий час проживали в Маріуполі. Вона здобула професію геофізика, він – геодезиста. Працювали на місцевих заводах-гігантах – металургійних комбінатах “Ілліча” та “Азовсталі”. Пані Лілія вийшла на пенсію за вислугою й підштовхнула чоловіка раніше піти на відпочинок. 

– Виштовхнула нас із Маріуполя війна, що триває з 2014 року. На більшій частині України ще було мирно, а в нас – постійні вибухи й напруга. Ми жили ближче до окраїни міста, на схід. А переїхати в село хотіли давно, – каже Лілія Москаленко.

У Черкаську область сім’я потрапила завдяки оголошенню на одній із онлайн-платформ. Вони сім’єю відправилися у подорож і придбали тут дім. Пані Лілія зізнається, що про важливий крок не шкодує.

– Черкащина нас привабила, бо порівняно з Маріуполем тут чисті вода й повітря, навколо ліси. Доля нас привела саме в цей дім, хоча дивилися багато будинків. Станіславчик – це малесеньке село, тут немає ні магазину, ні школи, автобус коли-не-коли їздить у Черкаси. Навколо тиша, – каже жінка. – Мені навіть не сниться, що ми повернулися в Маріуполь. 

Лілія з козами

А ще подружжя захопилося місцевими людьми. У Станіславчику їх зустріли краще, ніж удома.

– Перше, що нас вразило до сліз, – це люди. Ми переїжджали на початку березня, приїхали о 04:00 ранку в теплий дім, який для нас натопили сусіди. Допомогли розкласти наші речі, накрили стіл, – пригадує пані Лілія.

Із бджолами не склалося, а кози продовжують множитися 

Козівництвом Лілія Москаленко почала цікавитися за рік до переїзду. Як людина, яка виросла в місті, вона не знала, як це тримати господарство і жити в селі. Однак запевняє, що головне – бажання. Інформацію про утримання кіз опановувала впродовж року на онлайн-ресурсі. 

– Чоловік читав про бджіл, а я про кіз. У нас була сума, яку ми поділили навпіл за своїми вподобаннями після переїзду. І так вийшло, що бджоли померли в першу зиму, а кози множаться, – розповідає жінка. 

Переїхавши у новий дім весною, вже влітку 2018 року подружжя придбало перших кіз: двох дійних із тримісячною кізочкою і козликом. Згодом вони отримали свої паспорти. Про велике стадо Москаленки й не думали. 

– Спершу було близько шести дорослих кіз, а потім вони почали множитися. 2021-й був роком, коли народилося більше дівчаток, ніж хлопчиків. Усі вони були такі хороші, що ми вирішили частину залишити. Виростили з соски 25 козочок. Три-чотири продали, інших любимо і ростимо, – продовжує пані Лілія. 

Коза з вушками

Поки поголів’я було невеликим, Лілія та Юрій вчилися за ним доглядати. Тоді ж були перші спроби з молочною продукцією. 

– Якщо не кози, то няньчимося з козенятами, після народження брали їх у дім. У такі періоди він був схожий на пологовий, – сміється пані Лілія. – Наше життя поєдналося з життям кіз і нам це подобається. Єдине – фізично важко: упродовж дня ми або з козами, або триває переробка молока, його реалізація. Колись приїхала до нас донька і каже: “У вас тут просто козожиття”. 

“Ті 25 козенят були моїми дітками”

Так зародилася назва мініферми – “Козожиття”. Під таким же брендом реалізують і молочну продукцію. Обов’язки між подружжям розділилися: Лілія вирощує малечу, переробляє молоко й виготовляє з нього різноманітну продукцію, а Юрій вигулює, доїть кіз і слідкує за їхніми умовами життя: годує, поїть, прибирає стійло. Нині в господарстві – 25 кіз і три козлики, та незабаром їх ставатиме більше – триває період окоту. 

–  Ми контролюємо народжуваність. У небезпечні періоди залишаємо козликів удома, не вигулюємо з рештою кіз. Перерва між пологами близько року. Зимові місяці – це сезон окоту, – каже господиня. 

Кози на пасовищі

Пані Лілія практикує два методи вирощування кіз. Перший планує застосовувати надалі – коли дитинча залишається після народження зі своєю мамою. А другий – коли його забирають від кози, використовувала раніше.

– Коли з’являлися на світ козенята і ми їх планували залишити, то відразу забирали від кози. Так їй легше розлучитися з дитинчами. Козенята три дні жили з нами в будинку, звикали, набиралися сил. Треба було годувати їх по шість разів із соски. Ті 25 козенят були моїми дітками, до кіз вони вже не прив’язувалися, – пояснює жінка. – Потім молоді кози переходили у сарай, де живе стадо, в облаштований окремий відсік. 

Пані Лілія зауважує, що здоровими кози можуть вирости як зі своєю мамою, так і з людиною. Важливо давати їм свободу – виводити пастися. 

– Через десять днів після народження кози вже у спільному стаді. Вони разом ходять на пасовище. Оскільки час їхнього народження – зима, під час прогулянки вони знаходять собі трухлявий пеньок, лишайник можуть з’їсти. Так у шлунок потрапляють необхідні бактерії, які формують імунітет тварини. Вони, як діти: спочатку ручки тягнуть до рота, різні цікаві предмети. А ще, коли козеня ходить з мамою, воно повторює за нею, і їсть те саме, – розказує господиня. 

Юрій з козами

Який він, день козівників?

Ранок у Москаленків починається з доїння кіз. Доводиться вставати рано, адже цей процес займає дві години. 

– Я дуже люблю спати. В Маріуполі раніше дев’ятої не вставала з ліжка і, здавалося, що й то рано. Тепер, коли треба на ринок, то встаю о пів на п’яту чи о п’ятій ранку, щоб встигнути зробити свіжі вершки. В інші дні ранок починається на годину пізніше, – каже пані Лілія. 

Стадо лактує увесь час, коли кози не вагітні, тобто з початку весни й до кінця осені. Перший тиждень після пологів у тварин – малазійний. “Молоде” молоко подружжя здоює руками, аби стежити за станом кіз, які нещодавно народили. Пізніше ж для збору молока використовують спеціальний апарат. 

– Зазвичай із дев’ятої й до одинадцятої ранку чоловік веде кіз пастися. Якщо тепла і суха пора, до вечірнього вигулу вони відпочивають на невеликій території, загородженій електропастухом. Головне, що не в стойлі, а на свіжому повітрі, – зауважує жінка. 

Коза

Улітку пан Юрій близько восьми годин проводить зі своїми годувальницями, зокрема, косить для них траву. Така пожива в раціоні кіз, коли вони в загороді. 

– Козі треба весь час щось жувати, якщо вона не пасеться, то переробляє їжу, що вже з’їла. В них завжди має бути корм. Бувало, під таким пекельним сонцем косили траву з чоловіком: сусіди дивляться на нас із вікон, а ми працюємо, – каже Лілія. – Перші роки намагалися садити й городину. Намагалися. Але відклали цю ідею, бо збігається час, коли треба подивитися і до городу, і траву зібрати. 

Чара, Бєлка, Зірка, Скрипка…

Москаленки вже не уявляють свого життя без кіз. Їм приділяють і час, і увагу, виховують їх, знають характер кожної та кожного, вигадують для них імена. Пані Лілія пригадує, що раніше в селі боялися кіз, тому що вони билися. Своїх вони виростили ласкавими до людей, крім того, допомагає тримати дисципліну в стаді головна коза. Вона одна зі старших. 

– Кожна коза має своє ім’я з народження. Інколи обставини підштовхують на певну кличку. Наприклад, одну з кізок назвали на честь її бабусі – Сіма, бо та  давала багато молока. Ще одна народилася і скрипіла зубами, така в неї була особливість, тому назвали Скрипка. У козиний рік фантазії не вистачало на імена, тому ще одну кізку кличемо просто Сестра, – пояснює господиня. – Імена потрібні, щоб в розмові з чоловіком їх розрізняти: ще є Моня, Зірка, Чара й Бєлка.

Щоб нічого не наплутати у козиному житті, пані Лілія записує основні події у зошит. Каже, що з належним доглядом кізки можуть жити до 14 років.

– Мені подобається, коли козенята бачать свої перші сонячні промені, в цей час ще може лежати сніжок або вже видно пісок і вони по ньому радісно скачуть, як блохи. А коли годуєш їх із соски, вони сприймають тебе за маму. Кличеш їх на прогулянці й вони всі збігаються, – захопливо розповідає пані Лілія.

Кози в стійлі

Окрім того, серед усіх кіз маріупольців, можна знайти особливих – з короткими вушками. За кордоном таких називають породистими – ламанчі, але своїх підопічних пані Лілія за статусом не розділяє. Каже, що любить усіх просто так, за те, що вони є. 

– Бєлка на пасовищі поїсть, а потім підійде до мене, біля ніг потреться. Я погладжу її, вона голову притулить і знову піде пастися. Здається, що їм краще, аби гладили, ніж пастися, – сміється жінка. 

Також читайте: Крафтові вина з Умані. Історія ветерана ЗСУ, який став визнаним виноробом.

У день стабільно є 40 літрів молока

Минулоріч у піковий період – коли минуло близько місяця після окоту, на полях з’явилася соковита трава, кози давали 60 літрів молока вдень. Тоді в господарстві налічували біля двадцяти дійних кіз, тобто з кожної по три літри молока.  

– Кози дуже чутливі до змін. Ніби трава молода, так оводи з’явилися, комарі. Щойно козам стає некомфортно, у них зменшується кількість молока. Тобто у середньому, не в піковий період, стабільно отримуємо 40 літрів молока вдень, – пояснює пані Лілія.

На кількість і якість молока впливає, зокрема, харчування тварин. Кози в Москаленків не пасуться під відкритим сонцем, коли йдуть у ліс, то їдять те, що їм до вподоби: травинку, гілочку чи листочок, кору. Пані Лілія каже: “Тому й не хворіють”. 

– Тут, у селі, козі прийнято давати помийки, ледь не як свиню годувати. Ми своїх кіз прирівнюємо до диких у харчуванні. Де в природі коза знайде варену картоплю чи каші? – каже жінка. – У нас коза, якщо йде гуляти, обирає, що їй їсти. Лісоруби завалили сосну, то вони так її обійдуть, що дерево залишається білим. Потім шукають траву, жолудя, знають кожне дерево. 

Кози в загороді

Жінка додає, що кози – примхливі в їжі, їх не змусиш їсти те, що вони не хочуть. А якщо випаде з годівнички сіно на підлогу, то теж не їстимуть. 

– Нині кіз забагато. На кожну треба близько пів тонни сіна в рік. Крім трави, їм потрібні: ячмінь, овес, трішки кукурудзи, пшеничні висівки. Раніше, поки стадо було менше, й макуху додавала. Старалися робити їжу смачною, – розповідає господиня. – З часом раціон спростили, залишили кукурудзу і ячмінь. І з цим є перепони: місцеві не вирощують таких рослин, тому треба кудись їхати, витрачатися на дорогу, купувати злаки, а вони недешеві. 

Бринза, сулугуні, качота, рікота

Ферма нині – єдиний заробіток подружжя. З козиного молока пані Лілія виготовляє сири, масло, вершки. Всьому навчалася завдяки інтернету. Каже, що під час перших спроб втратила багато молока, але не здавалася.

– Почала виготовляти молочну продукцію, коли тільки з’явилося молоко. Спершу робила для себе, треба було набити руку: скільки ферментів покласти, як прес поставити. Першою навчилася робити бринзу, потім качоту. Через певний час почала вчитися робити сулугуні, так прийшла зима, немає молока – не навчилася. Весною вже забула, якими були спроби, й знову все спочатку. Так і напрацьовувала свою технологію, – пояснює Лілія Москаленко.

Тепер в її асортименті: кисломолочний сир, бринза, сулугуні, халумі, рікота, качота, бурата, белпер кноллє, а ще вершки й вершкове масло. Усе це готують, як раніше, в домашньому приладді. 

– Є форми для сирів, сепаратор для вершків, інше обладнання ми не купували. Весь процес триває на кухні: сир варимо в каструлях, якщо говорити про тверді види, то вони дозрівають в холодильнику. Треба контролювати їхній стан, перевертати, дивитися, як зріють, – каже пані Лілія. 

Попри всі нюанси під час виробництва, низки спроб і витрат, у планах господині опанувати ще й рецепт виготовлення адигейського сиру. 

Сир козиний

Їх не зупинили ні ковід, ні вторгнення. Новому сезону бути

Екологічну продукцію “Козожиття” Москаленки спершу відправляли з Черкащини до доньки в Дніпро. Далі дівчина роздавала замовлення покупцям. Так тривало до ковідної пандемії, потім, як каже пані Лілія, все “погасло”. 

– Мені довелося йти на “Центральний” ринок у Черкасах. У місто було незручно їздити, бо чоловік залишався на господарстві. Брала тачку, на неї сумку, сідала на автобус у сусідній Софіївці і їхала в місто. Цього року вже вивчилася на права, – сміється пані Лілія. – Так двічі або тричі в тиждень я торгувала. Асортимент тримала, щоб цікаво було. Навіть дівчат із коров’ячим молоком надихнула на виробництва сиру. 

Потім відбулося повномасштабне вторгнення. Жінка пригадує, що оскільки це сталося в лютому, вдалося втримати господарство. Якби ж на кілька місяців пізніше, то довелося б мудрувати, куди діти стільки молока.  

– Певний час неподалік нас жили солдати і ми двічі на тиждень їм відвозили своє добове виробництво. І молоко, і бринзу. Волонтерили в такий спосіб, – розповідає пані Лілія. – Нині ж щотижня донатимо, щодня плетемо сітки в селі: нас хоч і мало, та всі активні. 

Окоти вже завершилися, тому пані Лілію знову можна зустріти на ринку в Черкасах. Перед тим, як виставити продукцію на прилавок, жінка отримує дозвіл від ветеринара і безпосередньо в день продажу – від лабораторії. 

Дві кози

Господиня вже приймає замовлення. Також, поки невисока температура повітря, продукцію можна замовляти онлайн або за телефоном у вайбері: 0962484513. Її відправлять поштою у потрібну точку України.   

– Раніше надсилали посилки в Київ, Дніпро, Кременчук, до вторгнення – у Маріуполь. Здебільшого покупцями були знайомі, працює “сарафанне радіо”, хтось дізнався про нас із соцмереж. Наприклад, чоловік із Канева до нас додому приїжджав. Були й кияни, – каже жінка.

Москаленки вдячні за те, що мають. Пані Лілія каже, якби не їхні дівчата, то все було б інакше:

– Ми б ніколи скільки не рухалися, приїхавши в село, якби не кози. Вони забезпечують нам здоровий спосіб життя. Я б, напевно, більше сиділа, продовжувала шити. А так хочеш чи ні двічі в день ідеш у ліс. А коли часом засмучена, йду до кіз, обійму їх і стає легше. Це наша віддушина. Вони в тебе нічого не запитують, але все розуміють. Ми їх дуже любимо.

Також читайте: Із досвідом у власну справу: подружжя черкащан розвиває сироварню на Звенигородщині.

Цей матеріал став можливим в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключно відповідальністю ГО “Черкаська інформаційна агенція 18000” та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

Айрекс

Дивіться всі випуски програми “Що далі?” на каналі “18000” в ютубі. Підписуйтеся, щоб не пропустити наступні відео!

коментарі
Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *