Андрій і Леся Шатайло одні з перших відкрили квітковий магазин у Смілі. Їхній бізнес розвивається вже більше 15 років. Вони, як ніхто, знають, як вночі в своєму бусі везти квіти, бо треба встигнути до відкриття магазину, як побудувати теплиці й виростити в них тюльпани чи еустоми. А ще вони навчилися “ловити” тренд і задавати його, тримати бізнес на плаву під час пандемії і під час війни.
“18000” розповідає історію сім’ї підприємців, які змогли влаштувати бізнес, що приносить радість і їм, і покупцям із усієї України.
Квітковий бізнес смілян процвітає вже більше 15 років
Усе почалося з того, що Андрій запропонував Лесі вести спільний бізнес. Жінка розповідає, що займається квітами ледь не все життя, бо погодилася допомагати чоловікові одразу після школи. Каже, кокетливо сміючись: “Я люблю квіти, а чоловік тому цим і займається”. На ньому – технічні моменти, документація, працівники, за нею – творчість. Попри те, що пані Леся має освіту економістки, завжди працювала за покликанням – флористкою.
– У нас був свій маленький магазин декору і сувенірів, а відтоді, як почали працювати з квітами, минуло більше п’ятнадцяти років, – пригадує Леся Шатайло. – Тоді такої професії не було і ніхто на неї не навчав. Усе дізнавалися на власному досвіді.
Із роками подружжя навчилося враховувати запити клієнтів, слідкувати за трендами, пишучи свою сторінку в квітковому бізнесі. Вони вчилися на власних помилках – потрібної інформації в інтернеті було не так багато. А їм просто подобалася квіткова справа: як відчували, так і робили і в бізнесі, і в творчості. Коли ж почали розвиватися соцмережі, Леся дізналася про курси, їздила на навчання. Каже, що теорія – це добре, але практика теж грає чималу роль, треба дослуховуватись до клієнтів.
– У нас було готове приміщення, і розпочинали ми з того, що хотіли займатися в нашому місті красою. Знайшли для себе нішу не тільки цікаву фінансово, а й естетичну, щоб дарувати радість людям і самим отримувати задоволення, створюючи красу, – каже пані Леся.
Про ризики у квітковому бізнесі. Тут люблять наполегливих
Квітковий Шатайлів – один із перших у Смілі. Звісно, в місті були і залишаються вуличні торговці, та подружжя прагнуло відрізнятися від інших, створювати оригінальні квіткові композиції.
– Ми перші, хто спробував відкрити таку торгову точку, де можна придбати все, що потрібно для свята: подарунки, сувеніри і, звичайно, букети, квіти в горщиках. Працювати з клієнтами в магазині – це не та історія, що на вулиці. Тут йдеться про відповідальність: свіжі квіти, стильні букети, не такі, як у всіх, – розповідає підприємиця.
Бізнес подружжя загартований пандемією коронавірусу, російсько-українською війною. Попри всі труднощі з коливанням курсу валют, комендантською годиною, обстрілами, закривати квітковий Андрій і Леся не думали. Вони надто багато вкладають у нього енергії та здоров’я.
– Ми в певний період тісно співпрацювали з Голландією, з їхніми квітковими аукціонами. Коли підскочив долар, мусили відмовитися від доставки квітів у горщиках. Потім стався ковід, закрили кордони, війна. Але ми не опускаємо рук, стараємося швидко перепрофілюватися і визначити попит клієнта на цей момент, – розповідає смілянка. – Наприклад, закрили кордон, і ми вирішили, що треба збільшувати асортимент квітів за рахунок своєї продукції. Або почалася війна, і ми розуміємо, що за певних умов не зможемо продавати квіти в своєму регіоні, тому треба шукати покупців у соцмережах. Завжди шукаємо вихід із ситуацій, нас проблеми тільки загартовують. Не було такого, що хотілося все кинути й закритися.
Як ви розумієте, кожний крок у бізнесі – це ризик, а у квітковому поготів. Леся Шатайло каже, що ця справа “не для слабаків”. До подружжя часто за порадами звертаються ті, хто хоче вирощувати свої квіти або відкрити крамницю. Сміляни радо діляться своїм досвідом, не вважаючи інших конкурентами. Проте не всім новачкам справи вдається вистояти хоча б рік.
– Квіти – це товар, що швидко псується. Треба відчувати настрої клієнтів, прораховувати під свята ризики закупок. Попит може змінитися навіть після певної події. Наприклад, напередодні нового року наше місто обстріляли росіяни. Після цього в людей не було настрою навіть виходити з домівок. Я розумію, що всім уже не до квітів і не до свят. Тому ми, як власники зі своїм магазином, своєю квіткою можемо знизити ціну, а для тих, хто тільки починає, такі моменти є травматичними і фінансово затратними. В цьому бізнесі легко прогоріти, якщо не знаєш нюансів, – пояснює Леся Шатайло.
“Квітковий бізнес – це не тільки про роботу в магазині. Доводиться й ночами не спати”
У подружжя впродовж існування квіткової справи був один власний магазин. Він великий – 300 квадратних метрів. Тут не лише холодильник із квітами, а й товари для декору, сувеніри, подарунки, кульки. Андрій і Леся також спробували відкрити кілька торгових точок у Смілі, але вони були в орендованих приміщеннях і за певний час від них довелося відмовитися. Вирішили розвивати своє, а не розпорошуватися на кілька точок.
– Першими в магазині з’явилися всім звичні троянда, хризантема. Замовляли їхню кількість навмання, не знаючи попиту, як і що з ними робитимемо. Все ж квітів було небагато: двадцять хризантем і п’ять видів троянд різного кольору. З часом асортимент розширювали екзотичними квітами, слідкуючи за модою. Чотирнадцять років тому ніхто не знав про гортензію, а зараз вона популярна. Ми намагалися з кожним роком знайомити покупців із незвичайними квітами, тими ж орхідеями, екзотичною зеленню, щоб букети були цікаві, – каже підприємиця.
Леся пригадує, що у 2010-2011-х роках покупці цікавилися квітами в горщиках, тому вони, відповідно, стали більше замовляти вазонів. Тоді навіть вдалося налагодити співпрацю з оптовиками. Нині запит змінився, серед незвичних у квітковому: гортензія, протея, із весняних – фрезія, гіпсофіла. Квіти приїжджають у Смілу з Еквадору, Колумбії, Голландії, а також з-під Києва.
– Квітковий бізнес – це не тільки про роботу в магазині. Коли ми замовляємо квіти з-за кордону, нам доводиться й ночами не спати. Можуть будь-коли зателефонувати, що автомобіль перетнув кордон, і нам треба якнайшвидше приїхати в Київ чи Львів, щоб забрати квіти. Буває, що вночі ми в дорозі, а зранку квіти вже в нашому магазині, – розповідає Леся Шатайло.
До речі, жодних лайфхаків із квітами, “щоб довше стояли”, подружжя не використовує. Замість рекомендованого в соцмережах цукру, аспірину чи оцту пані Леся гарно миє вази для квітів, стежить, аби вода в них була холодна й чиста, очищує потрібну ділянку стебла від листя й зберігає товар у холодильнику. Запевняє, що з таким доглядом квіти справді довше матимуть свіжий вигляд.
– Ми вже знаємо, скільки квітів можемо продати за два-три дні, і робимо нову поставку. Вони не стоять довго в холодильнику, – каже підприємиця. – Щодо зберігання, крім всього, стежу за нормою води у вазі, для різних квітів вона своя. Для троянди 90 сантиметрів половина вази має бути заповнена водою, для тюльпана – третина.
Також читайте. “Дуже важко, коли починаєш на голому місці з нуля”: як луганчани релокували машинобудівний завод на Черкащину
Як виростити тюльпани, хризантеми, еустоми й гортензії в теплиці
У 2016-му подружжя наважилося на дещо нове – побудувати теплицю. Спершу Андрій і Леся саджали квіти лише для себе, а згодом і на продаж, цей час припав на карантин.
– Оскільки є свій квітковий, виникла ідея вирощувати квіти на продаж. І не просто виростити, а знати, що квіти свіжі, будуть довго стояти в букетах. Адже тюльпани з Голландії не завжди приходять якісні. Їх рано зрізають, довго зберігають без води, тому є нюанси. А ще таких підприємців, які вирощували б квіти в теплицях на продаж, тоді не було в нашому районі, принаймні ми не знали, – пригадує смілянка.
Теплиці будував пан Андрій сам. Починали з однієї невеликої, а нині подружжя має два простори для тюльпанів і один великий – для хризантем. Вони розташовані за містом.
– Усередині теплиць є котел, завдяки якому квіти не мерзнуть, вентиляція для контролю температури і вологості повітря. Ще важливий полив, – пояснює Леся Шатайло. – Для мене це складні речі. Чоловік будував, саджає, вирощує, я йому допомагаю з реалізацією квітів. Звісно, коли не вистачає рук, то ми разом зрізаємо, збираємо, саджаємо, пакуємо.
Першими в теплиці посадили тюльпани. Оскільки таке заняття для подружжя було в новинку, починали з п’яти звичних для всіх сортів різних кольорів: червоний, жовтий, ніжно-рожевий.
– Першого разу все виросло, ми були безмежно раді, що вдалося. Гарний тюльпан, вирощений своїми руками, свіженький, гарненький. А от наступного року були проблеми. Посадили більше, взяли інший сорт, який дуже хворіє, він майже не виріс, погода не була сприятлива, – розповідає пані Леся. – Із кожним роком запит був більший, тому ми додавали більше сортів, вводили незвичні: піоновидні, махрові. Людям подобається здебільшого все нове.
@teplytsi_smila Ми вже активно зрізаємо тюльпан для наших оптових клієнтів і відправляємо по всій Україні. Тюльпан вже є у наявності !!! Кому требе -пишіть. Нагадую, що ми приймаємо замовлення до 8 березня. 0931503344 Андрій / viber 0633134361 Леся #тюльпаныоптом #вирощуємотюльпани #квіти #квітиукраїни #сміла #гуртівняквітів #теплиціукраїни #тепличнийбізнес #україна🇺🇦українськийтікток❤️улюблена #черкаси #кропивницкий ♬ Hip Hop Background(814204) – Pavel
Так цього сезону Шатайли виростили й реалізували більше 20 тисяч тюльпанів. Далі за розкладом – еустоми. Голландські саджанці висадять на місці тюльпанів. Попри те, що подружжя займатиметься цією квіткою вже третій рік, її вибагливість ще вивчають. Якщо рослина буде гарною, її мають зрізати в серпні. Паралельно з еустомою Андрій і Леся висаджують кущову гортензію. Її продаватимуть у горщиках.
Кущовими хризантемами подружжя займалося ще до появи теплиць. Нині ж, коли для квітки побудували окремий захищений простір, в ній вирощують і букетну, і гілкову хризантему. Її саджають із живця в травні.
Що думаєте про смілянські півонії?
Пані Леся зізнається, що вирощують із чоловіком ті квіти, якими точно цікавитимуться покупці. Так із тепличних весною популярні тюльпани, а восени – хризантеми. Серед привезених квіток найчастіше сміляни купують троянди. Як каже підприємиця, червона троянда – це класика, що завжди в моді. Також зараз є попит на кущову троянду.
– Раніше ми продавали квіти в місті та районі, передавали автобусами в область. А цього року спробували нову нішу – доставку по всій країні. Замовлення були здебільшого з центральних і західних регіонів: Івано-Франківська, Рівного, Хмельницького, Кропивницького, Нововолинська, – каже підприємиця.
До повномасштабного вторгнення пані Леся як флористка активно займалася оформленням подій. Каже, що тепер декор не на часі, але якщо є запити, то погоджується прикрасити свято.
– Зараз у нас невелика перерва між вирощуванням квітів. Цей час ми використовуємо для планування. Думаємо над реалізацією посадкового матеріалу, над тим, що ми можемо допомагати іншим вирощувати рослини. Насправді бажань багато, але поки триматимемо їх у таємниці. Можливо, порадуємо покупців смілянськими півоніями, – підсумовує Леся Шатайло.
Як доглядати за квітами вдома?
Насамкінець подружжя квіткарів дає кілька порад, як доглядати за квітами вдома, щоб вони довше залишалися свіжими.
Принісши квіти з магазину додому, з них потрібно зняти обгортку й звільнити від стрічки чи мотузочки, потім – поставити в холодну воду. Далі для кожної квітки потрібен особливий підхід.
Наприклад, для тюльпана вазу потрібно наповнити водою менш ніж на третину, це близько семи сантиметрів. Вода має бути крижаною, навіть можна додати кристалики льоду. Так тюльпан довше залишатиметься красивим. До речі, цій квітці не обов’язково щодня змінювати воду, достатньо додавати лід.
Еустома теж потребує небагато води, але ваза для неї має бути вищою, ніж для тюльпана. Ця квітка любить прохолодну воду, але не можна, щоб у неї потрапляло листя. Стебла еустоми схильні до швидкого гниття, тому воду у вазі потрібно змінювати щодня.
Хризантема – найстійкіша квітка з перелічених. Вона може прожити у вазі тиждень або два при правильному догляді. Для квітки достатньо наповнити вазу лише на десять сантиметрів від загального об’єму. Також хризантемі буде комфортно, якщо воду змінюватимуть раз у два-три дні й водночас підрізатимуть стебла.
Троянда найбільше серед цих квітів любить воду. Вазу потрібно добирати, зважаючи на висоту стебла. Води у вазі має бути половина від довжини троянди. Також потрібно обов’язково зачистити ділянку стебла від листя перед тим, як поставити його у вазу.
Практична порада для всіх квітів. Якщо ви хочете, щоб квітка якнайдовше залишалася “живою”, не ставте вазу на кухні. Це, як правило, найтепліше місце в домі. За таких умов бутон швидше відкривається і рослина псується раніше.
Також читайте. Із теплим Кримом у серці: як кримська татарка стала ДСНСницею в Черкасах.
Подобаються наші статті? Долучайтеся до Клубу донаторів “18000”! Оформлюйте щомісячну підписку за посиланням і розвивайте регіональну незалежну журналістику разом із нами